Nieuws/Entertainment
2000219
Entertainment

Nieuwe Revu wint kort geding van Kemna

Nieuwe Revu mocht de namen van twee castingdirectors van Kemna Casting noemen in het artikel dat het tijdschrift in november publiceerde over de #MeToo-praktijken binnen het castingbureau. Kemna wilde dat via een kort geding voorkomen maar volgens de rechter ging het hier om „een gedegen journalistiek onderzoek.”

De twee (oud-)werknemers worden in het artikel niet beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag maar worden er wel mee in verband gebracht. Kemna vond dat „een opzettelijke en onbeschaamde inbreuk op de persoonlijke levenssfeer” van de betrokkenen. Nieuwe Revu publiceerde de namen met de overweging dat er een publiek belang is gediend met het aan de kaak stellen van vermeende misstanden.

Volgens de rechter had Nieuwe Revu daar ook het recht op. Het blad heeft op de juiste manier hoor en wederhoor toegepast „waarin uitlatingen niet als beschuldigingen worden gebracht maar genuanceerd zijn weergegeven.”

Blij met uitspraak

Nieuwe Revu-hoofdredacteur Jonathan Ursem is blij met de uitspraak. „Kemna beweerde in deze rechtszaak dat de publicaties in Nieuwe Revu maar één doel hadden: om mensen ’maximaal te beschadigen’. Het treurige van die bewering is dat het juist Job Gosschalk (en volgens onze bronnen dus ook andere Kemna-medewerkers) is geweest die met zijn grensoverschrijdend gedrag mensen en hun carrières kapot heeft gemaakt”, reageert hij in een statement. „Ons doel is altijd geweest om misstanden aan de kaak te stellen - missie geslaagd, kunnen we een halfjaar na dato concluderen.”

In november werd bekend dat Kemna-castingdirector Job Gosschalk jarenlang acteurs onheus had bejegend. Kemna heeft inmiddels alle banden met hem doorgesneden.