Nieuws/Entertainment
2000859421
Entertainment

Talkshow Op1 verslaat Eva Jinek

Het was maandagavond de start van een nieuwe talkshowoorlog in televisieland. Op1 wist de eerste slag met bijna 1,1 miljoen kijkers van Jinek, dat 999.000 kijkers trok, te winnen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Op1 zit hiermee voorlopig op hetzelfde niveau als voorgangers Pauw en Jinek.

Voor Eva Jinek was het maandag haar tweede aflevering voor haar nieuwe werkgever. Vrijdag ging ze voortvarend van start met ruim 1,7 miljoen kijkers, wat voor de presentatrice een persoonlijk kijkcijferrecord betekende. De talkshow profiteerde toen van de goede ’lead-in’ met The Voice of Holland en het feit dat er nog geen concurrentie was. Het is voor het eerst dat NPO 1 en RTL 4 hun talkshows gelijktijdig uitzenden.

Op1 vult het gat dat is ontstaan na het einde van de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw. De talkshow trapte maandag af met Willemijn Veenhoven en Erik Dijkstra als eerste presentatiekoppel voor BnnVara. De komende dagen nemen steeds andere duo’s de presentatie voor hun rekening. Ze hebben allemaal hun vaste dag.

De eerste Op1 begon eerder omdat een reclameblok na Spoorloos op NPO 1 was geschrapt. Hierdoor begon het programma eerder dan concurrent Jinek op RTL4. Dat was een bewuste keuze, bevestigt een woordvoerder van de NPO aan BuzzE. "We doen dat vaker met nieuwe programma's", legt de zegsman uit. "Het is een gebruikelijke manier om het publiek te wijzen op een nieuw programma. Zeker als dat na een vertrouwd programma als Spoorloos wordt uitgezonden." Het was echter geen trucje om Op1 maandagavond eerder te laten starten dan Jinek. "Het was niet in die zin een tactische zet."