Nieuws/Entertainment
2002781
Entertainment

Insiders beschrijven glamoureus feest als variant op Mean Girls

’Het Met Gala is een heel vervelende avond voor sterren’

Anna Wintour bepaalt wie uitgenodigd wordt en wie waar staat in de pikorde

Anna Wintour bepaalt wie uitgenodigd wordt en wie waar staat in de pikorde

Het heeft de naam van het meest glamoureuze feest van het jaar: het Met Gala. Maar volgens insiders heeft het feest zijn oorspronkelijke aantrekkingskracht verloren en is het een commercieel gebeuren geworden. Dat schrijft Page Six zaterdagavond, twee dagen voor het Met Gala plaatsvindt in New York.

Anna Wintour bepaalt wie uitgenodigd wordt en wie waar staat in de pikorde

Anna Wintour bepaalt wie uitgenodigd wordt en wie waar staat in de pikorde

In de afgelopen jaren richtten A-listers als Gwyneth Paltrow, Lena Dunham en Demi Lovato zich al tegen het gala. Amy Schumer noemde het in 2016 zelfs ’een straf’. Ex-alcoholiste Demi Lovato vertelde in dat jaar dat ze de avond alleen kon doorkomen door drank achterover te slaan, waarna ze het gala vroegtijdig verliet en rechtstreeks doorliep naar een AA-bijeenkomst. „Ik voel me meer thuis bij de daklozen bij die bijeenkomst, dan bij die kliekjes bij het Met Gala: ze zijn nep en ze likken zich in bij iedereen in de mode-industrie.”

En het is dan ook dé modekoningin die voor de hoge druk zorgt die op de beroemdheden ligt. Acteurs, artiesten, atleten, allemaal komen ze opdraven op het feest waarvan Anna Wintour als artistiek directeur van uitgeverij Condé Nast en hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue de gastvrouw is.

Beoordeeld

En dat is nu precies het probleem: een insider beschreef het evenement aan The Post als ’The Mean Girls van gala’s’. Wintour heeft voor alles een pikorde ingesteld. Zo bepaalt ze van elke beroemdheid precies de tijd waarop die op de rode loper mag arriveren. Ook hanteert ze een tafelschikking, die duidelijk zegt: hoe dichter richting Anna, hoe dichter richting ’God’.

Ook zou ze iedereen die ze niet mag, de toegang weigeren. Alleen wie uitgenodigd is, kan naar binnen en Anna Wintour heeft een vetorecht over elke bezoeker. Zelfs beroemdheden die door merken als Chanel en Stella McCartney zijn uitgenodigd - merken die een aantal tafels reserveren en dus veel geld neerleggen voor de avond - moeten goedgekeurd worden door Wintour en door Vogue. Geen wonder dat gasten nerveus zijn, denkt make-upartiest Ashlee Glazer, die de visagie van beroemdheden verzorgt voor het event. „Het draait maar om één ding: wie ben jij in de mode- en entertainmentindustrie. Iedereen wordt van alle kanten beoordeeld.”

Niet komen opdagen

Nu de geruchten gaan dat Anna Wintour afscheid zou nemen van Condé, zouden verschillende A-listers serieus overwegen om niet te verschijnen op het Met Gala, iets dat tot heden ongehoord was. De insider die zich tegenover The Post uitliet, heeft in elk geval vier grote beroemdheden die de uitnodiging al hebben afgeslagen. „Ze willen een jaar of twee vrij. Het Met is steeds hetzelfde. Het duurt lang, alles staat van tevoren al vast en het is saai.”

Een PR-manager heeft twee cliënten die zijn uitgenodigd. „Kijk, het is een erg vervelende avond. Het is hard werken voor hen. Het is heel gestructureerd, er ligt een hoge druk om te netwerken en is het niet zo’n heel leuke avond.”

Dat wordt bevestigd door een regelmatige bezoeker. „Het is in zijn algemeenheid niet echt een vriendelijke sfeer. Het is niet alsof je op een feestje komt waar je iedereen kent en waar iedereen blij is je te zien. Als je het vrouwentoilet binnenloopt, hangt daar een kliekje vrouwen, ze roken samen en negeren de rest.”

Amal Clooney

Het Met Gala werd in 1946 opgericht als een liefdadigheidsbal. In 1995 nam Anna Wintour het evenement over en veranderde het in een avond voor beroemdheden. Het werd tegelijk ook een van de meest effectieve avonden voor fondsenwerving in New York: kaartjes kosten tussen de dertig- en vijftigduizend dollar, een tafel kan in prijs variëren van 275.000 dollar tot een half miljoen dollar, zeggen bronnen. Het afgelopen jaar werd er meer dan twaalf miljoen dollar opgehaald.

Dit jaar zullen naast Anna Wintour ook Rihanna, Donatella Versace en Amal Clooney gastvrouwen zijn. De tentoonstelling die centraal staat is: Hemelse lichamen: Mode en de Katholieke Verbeelding. Maandagavond vindt het evenement plaats: nu is het alleen nog afwachten welke sterren op de rode loper zullen missen.