2006979
Entertainment

Windsor Castle voor 16e keer huwelijkslocatie

Het huwelijk van prins Harry en zijn aanstaande vrouw Meghan Markle heeft plaats in Windsor Castle, het grootste nog bewoonde kasteel ter wereld. Het is de zestiende keer in de historie van het Britse koningshuis dat een koninklijke bruiloft op deze locatie gebeurt.

In 1863 was prins Eduard VII, zoon van koningin Victoria, het eerste lid van het koninklijk huis die trouwde in Windsor Castle. De troonopvolger gaf in St George’s Chapel het ‘ja-woord’ aan de Deense prinses Alexandra. Het huwelijk werd in bepaalde kringen afgekeurd omdat koningin Victoria veel Duitse familieleden had en Denemarken een groot conflict had met een aantal Duitse landen. Dat conflict over grondgebied stond ook wel bekend als de Sleeswijk-Holsteinse kwestie.

Daarna volgden vele koninklijke huwelijken op de locatie net buiten Londen. Met name in de jaren na de trouwerij van Eduard VII was Windsor Castle een veel gekozen plek voor bruiloften. Tussen 1863 en 1919 waren er tien huwelijken in het kasteel in het graafschap Berkshire.

Charles en Camilla

De meest recente grote bruiloft was in 2005, toen prins Charles trouwde met hertogin Camilla. Het was het tweede huwelijk van de prins van Wales, nadat hij eerder in het huwelijksbootje was gestapt met Lady Diana Spencer. Die trouwerij in 1981 vond overigens plaats in de St Pauls Cathedral in Londen. Het echtpaar scheidde in 1996 en een jaar later kwam prinses Diana om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs.

Tien jaar geleden was het laatste koninklijke huwelijk in Windsor Castle. Het oudste kleinkind van koningin Elizabeth, Peter Phillips, trouwde met Autumn Kelly. De huwelijksplechtigheid had plaats in St George Chapel, net zoals het geval zal zijn bij prins Harry en Meghan Markle.