Nieuws/Entertainment
2012667
Entertainment

Virtueel monument Chriet Titulaer onthuld op geboortedag

Chriet Titulaer

Chriet Titulaer

Virtual Memorial for Chriet, zo heet het monument dat woensdag in Hout-Blerick, het geboortedorp van de markante wetenschapper Chriet Titulaer wordt onthuld. Woensdag zou hij 75 jaar zijn geworden.

Chriet Titulaer

Chriet Titulaer

„Zijn overlijden in april vorig jaar en de reacties die daarop volgden maakten duidelijk welke rol Chriet heeft gespeeld in de Nederlandse cultuur. Dus een eerbetoon was niet meer dan logisch”, laat initiatiefnemer Daan de Haan weten.

In Hout-Blerick (gemeente Venlo) komt in de buitenlucht een grote retro televisiekast te staan met daarin een hologram van de geanimeerde versie van Titulaer. In de tv zijn verschillende fragmenten te bekijken waarin Chriet vertelt over wetenschap en techniek. De tien fragmenten zijn gebaseerd op archiefbeeld. Het animatiefiguurtje spreekt met de echte stem van Titulaer.

„Op deze manier is Chriet vereeuwigd op een manier die hij zelf passend had gevonden, niet ouderwets met een bronzen beeld, maar eigentijds en innovatief”, aldus De Haan. Hij bedacht het monument samen met reclameman Tim Arts. Dat deden ze in nauwe samenwerking met KPN, animatie studio Job, Joris & Marieke en de nabestaanden.