Nieuws/Entertainment
2013354
Entertainment

Cate Blanchett hecht niet aan prijzen

Cate Blanchett

Cate Blanchett

Cate Blanchett is juryvoorzitter op het filmfestival in Cannes, maar eigenlijk hecht ze helemaal niet aan prijzen. De tweevoudig Oscarwinnares erkende aan de vooravond van het festival dan ook direct ’dat dat natuurlijk heel raar is om te zeggen in mijn functie als juryvoorzitter’.

Cate Blanchett

Cate Blanchett

„Maar ik geloof oprecht dat alle films die in de competitie draaien, bestaansrecht hebben. Ik kijk ook altijd verder dan alleen de beeldjes die op een festival worden uitgedeeld; ik ben ook benieuwd naar wat de critici vinden, en wat het publiek heeft bepaald. Geen enkele mening is zaligmakend.”

Twee regisseurs, Jafar Panahi en Kirill Serebrennikov, kunnen niet aanwezig zijn bij hun première omdat zij de Iraanse en Russische overheid hen huisarrest heeft gegeven vanwege eerdere geëngageerde producties die zij hebben gemaakt. De actrice, bekend van onder meer Lord of the Rings en Carol, wil met haar jury de films echter gaan beoordelen zonder te kijken naar de achtergrond van de makers. „Het is geen politiek filmfestival”, aldus Blanchett. „Dus we gaan geen films beoordelen voor hun politieke statements of vanwege de achtergrond van de makers.”

Onbevooroordeeld

Zelfs de nieuwe film van de Franse grootmeester Jean-Luc Godard wil de jury gaan beoordelen zonder te denken aan zijn rijke oeuvre. „We willen volledig met een open geest en onbevooroordeeld kijken. We beoordelen het hier en nu, niet het verleden of prestaties van mensen in het verleden.”

Ook actrice Kristen Stewart (Twilight) maakt deel uit van de prestigieuze jury. „Wat mij betreft gaan we op zoek naar een film die ons tot in het diepste van ons wezen weet te raken”, omschreef ze. „Het moet een krachtige film zijn, die wat mij betreft niet alleen nu indruk moet maken, maar ook over twintig jaar nog steeds.”

Aftrap

Het festival van Cannes trapt dinsdag af met de film Everybody Knows van Ashgar Farhadi. De film vertelt over een Spaanse vrouw die tijdens een bezoek aan Madrid haar dochter kwijt raakt. De hoofdrollen worden gespeeld door Penelope Cruz en haar echtgenoot Javier Bardem.