Nieuws/Entertainment
2014013
Entertainment

Eerste halve finale ESF

Lust en power in Lissabon: dit zijn de kandidaten (en het oordeel)

De spanning in Lissabon groeit. Vanavond zal in de Portugese hoofdstad de eerste halve finale van het Songfestival plaatsvinden. Door kenners wordt deze ook wel de halve finale des doods genoemd vanwege de hoge kwaliteit van de inzendingen. Het kan niet anders dan dat een aantal inzendingen eigenlijk een finaleplaats zou verdienen, maar die niet zal krijgen.

De volgorde van vanavond met daarbij het korte maar scherpe oordeel van onze Songfestivalexpert:

1. Azerbeidzjan: Niemandalletje dat lekker wegtikt

2. IJsland: Dit past beter bij een talentenshow

3. Albanië: Hipsters uit Tirana met prima strot

4. België: Pareltje, sfeervol en mysterieus

5. Tsjechië: Justin Timberlake meets ’Strip That Down’

6. Litouwen: Innemend, mijmerend liedje

7. Israël: Powervrouw met kimono aan

8. Wit-Rusland: Pakt je in met zoetsappigheid

9. Estland: Indrukwekkende prachtige opera

10. Bulgarije: Op de tekentafel ontworpen maar sterk

11. Macedonië: De W van wanstaltig

12. Kroatië: Sam Brown meets Lady Gaga

13. Oostenrijk: Deze man heeft teveel kleren aan

14. Griekenland: Schitterende Griekse hymne

15. Finland: Hier kunnen we nog eens lekker op dansen

16. Armenië: Hertverscheurend drama, maar eentonig

17. Zwitserland: Voor Zwitserse begrippen heel goed

18. Ierland: Lieflijk boybandmateriaal

19. Cyprus: Stunning stoeipoes, Kim Kardashian kan zingen

Richard van de Crommert is tijdens deze Songfestival-avond live te volgen via twitter, zie ook zijn feed onder dit artikel.

Tien plaatsen

Negentien landen strijden vanavond om tien van de zesentwintig plaatsen voor de finale van aanstaande zaterdag. Al in de eerste helft van de show komen meerdere landen aan de beurt die kans maken op de eindzege.

Zo is daar Israël. Al sinds het moment dat alle inzendingen bekend zijn, staat het land bovenaan in de peilingen. Vandaag is inzending Netta als zevende aan de beurt met het opzwepende I am not your toy. Het is absolute girlpower, een one woman show, en het gaat in op de actuele #metoo-discussie. Dat komt mede door de opvallende geluiden die de zangeres, een krachtige verschijning, maakt tijdens het nummer. Al sinds haar tiende jaar kakelt ze er op los en dat valt te horen. Het is een van dé gimmicks dit jaar tijdens het Songfestival.

De goede verstaander zal het opvallen dat de Israëlische wonder woman niet alleen in het Engels zingt, maar ook een paar woorden Hebreeuws – vrij vertaald ’Ik ben niet je poppetje’. Uniek aan het nummer is dat de zangeres haar zogeheten ’looper’ gebruikt. Het is een soort opnameapparaat waarmee ze haar stem meerdere keren kan gebruiken. Buitengewoon creatief.

Wie van jurken houdt, komt bij Estland aan zijn trekken. Het land heeft dé jurk dit jaar, en daar kan Linda Wagenmakers nog een puntje aan zuigen. Onder de jurk van Linda kwamen achttien jaar geleden twee mannen tevoorschijn. Het is Wagenmakers altijd in dank afgenomen dat ze met zo’n grote jurk naar het liedjesfestijn afreisde. Maar de jurk van Elina Nechayeva is baas boven baas. Daar is plek voor een heel elftal.

En dat is niet het enige waarmee Estland opvalt: De Baltische staat stuurt een gerenommeerde operazangeres. Loepzuiver zingt ze het lied ’La Forza’. Vaker is geprobeerd om opera naar het Songfestival te sturen, met wisselende resultaten. Italië was drie jaar geleden het dichtst bij een zege. Hun ’Grande Amore’ eindigde derde. Opera-inzendingen doen het veelal vooral goed bij de tv-kijkers en veel minder bij de vakjury.

Mooiste liedje

Het mooiste liedje komt vanavond uit België. Het land stuurt Sennek, die al enkele jaren optreedt met Ozark Henry. Het nummer van de 27-jarige zangeres, die overdag nog gewoon bij Ikea werkt, is bijna een James Bond-hymne, geschreven door de bassist van de populaire band Hooverphonic. De aankleding van de Belgische inzending is sober, maar alleen al op basis van de kwaliteit van het lied verdient België het om door te gaan naar de finale.

Ook zullen de ogen op Tsjechië gericht zijn. Zanger Mikolas Josef kwam vorige week lelijk ten val tijdens de repetitie. Hij moest met een ambulance worden afgevoerd. De 22-jarige artiest maakt tijdens zijn act een acrobatische sprong. Na afloop kreeg hij last van zijn rug. De pijn was zodanig dat hij even niet kon lopen en enkele dagen rust hield. Vanavond zal hij niet voluit gaan, waardoor het er soms misschien wat houterig uitziet. Hij hoopt dat het publiek hem dat vergeeft.

Afgelopen jaar maakte de Tsjech een bijzondere carrièrewending. Jarenlang was de 22-jarige Tsjech model, maar hij wil liever als artiest aan de slag. Met veel succes: hij scoorde enkele hits in eigen land. en al vorig jaar werd hij benaderd om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. Toen bedankte hij voor de eer omdat hij niets zag in de weinig inspirerende inzending My turn. Hij kreeg gelijk. Het Midden-Europese land verscheen weliswaar alsnog met dit lied aan de start van Songfestival, maar sneuvelde al in de halve finale.

Uitsmijter

Als uitsmijter treedt vandaag Cyprus op. Het lied zelf is uitermate zwak, maar zangeres Eleni Foureira weet het enorm op te pimpen. Het is pure lust, maar zo moet dat dus op het Songfestival. De Cypriotische zangeres is niet alleen bekend in Griekenland en Cyprus, maar ook in de hele Balkan. Daar kan ze vanavond weleens van profiteren. Ze is bovendien zo bloedmooi dat het veilig is te concluderen dat ze dé seksbom van dit jaar zal blijken.

Dat zullen we weten ook. De oogverblindende dame, getrouwd met de Spaanse voetballer Alberto Botía en een look-a-like van Kim Kardashian, buit het volledig uit en gooit haar zwoele lippen in de strijd. Deze powerlady verorbert drie mannen voor haar ontbijt, dat kan niet anders. Het liedje Fuego is wel heel erg middelmaat, het steeds maar terugkerende ’Ayee Ayee’ werkt op je zenuwen, maar deze stoeipoes zet Lissabon absoluut in vuur en vlam. Het is één brok seks die je tv uit knalt en absoluut hoge ogen zal weten te gooien.

Check ook onderstaande link naar het artikel met video’s van alle kandidaten: