Nieuws/Entertainment
2017870
Entertainment

Prins Charles: Griekenland zit in mijn bloed

Het officiële bezoek dat de Britse prins Charles woensdagmiddag met echtgenote Camilla is begonnen in Athene voelde een beetje als een thuiskomst. "Griekenland zit in mijn bloed", zei Charles voorafgaand aan het driedaagse verblijf, dat aansloot op een bezoek aan Zuid-Frankrijk.

Charles' vader prins Philip is in 1921 op Corfu geboren, als lid van de Griekse koninklijke familie. Lang heeft hij overigens niet in Griekenland gewoond, want na een desastreuze militaire campagne tegen aartsvijand Turkije moest Philip met zijn ouders vluchtten omdat zijn vader prins Andreas medeverantwoordelijk werd gehouden voor de nederlaag.

Charles is de afgelopen jaren vaak in Griekenland geweest, maar meestal privé. Zijn moeder koningin Elizabeth is opmerkelijk genoeg in haar 66-jarige regeringstijd nooit op staatsbezoek geweest in het geboorteland van haar echtgenoot. De Griekse premier Alexis Tsipras, met wie Charles woensdag een ontmoeting had, noemde zijn komst dan ook belangrijk.

Charles en Camilla begonnen hun visite met een kranslegging bij het graf van de Onbekende Soldaat, voor het voormalige koninklijke paleis dat sinds 1934 het Griekse parlement huisvest. Daarna volgden gesprekken met president Prokopis Pavlopoulos en premier Tsipras. Donderdag staat ook een ontmoeting met het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk op de agenda.