Nieuws/Entertainment
2020646
Entertainment

Handleiding voor de tweede halve finale

Dit zijn de inzendingen die vanavond strijden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Tien landen gaan door naar de finale van aanstaande zaterdag. Onze verslaggever Richard van de Crommert, die ter plekke is, wierp alvast een blik op de repetities en kwam tot dit oordeel.

1. Noorwegen

Alexander Rybak - That's How You Write A Song

Noorwegen heeft de ideale schoonzoon afgevaardigd. Negen jaar geleden won hij het Eurovisie Songfestival al, nu doet hij een nieuwe poging met een funky knutselnummer, een kinderliedje met een irritant, maar pakkend deuntje. Doet een beetje denken aan Happy van Pharrell Williams. Het is afschuwelijk en aantrekkelijk tegelijk. De visuals zijn vreselijk leuk gedaan. Het kindernummer wordt ontzettend goed op het podium gebracht. De hele zaal zingt mee. En de viool is op het eind van het nummer ook helemaal terug. Kanshebber.

2. Roemenië

The Humans - Goodbye

Wat een goede zangeres van Roemenië. Céline Dion meets Bonnie Tyler en een vleugje Heart. Op het podium in Lissabon maakt ze er een stadionconcert van, compleet met pornopoppen met latexpakjes aan. Maar uiteindelijk weet ik niet zo goed wat ik hier van vindt. Het nummer is namelijk oersaai en leeg. Ik word er niet warm of koud van. Roemenië moet de lat hoger leggen. Is Alexandra Stan een idee?

3. Servië

Sanja Ilic & Balkanica - Nova Deca

Dit nummer uit Servië swingt nog wel. Maar daarmee is bijna alles gezegd. Het nummer lijkt rechtstreeks uit Hair of Lord Of The Rings te komen. Bonuspunten voor de eigen taal. Dat maakt het authentiek. Verder imponeert het niet. Er staan bovendien geen lachebekjes op het podium. Uit verveling eet ik een hele zak chips leeg.

4. San Marino

Jessika & Jenifer Brening - Who We Are

Geen commentaar. Want dit liedje gaat toch niet door en het klinkt gejat. Het is een lied zonder climax. Vreselijke onoriginele meuk. Kruising tussen Wannabe van de Spice Girls en Email To Berlin van Double Date. Het ziet er bovendien armoedig uit. Kansloze missie van San Marino. Ik schenk nog een wijntje in.

5. Denemarken

Rasmussen - Higher Ground

Voortkabbelend overwinningslied dat zo in The Passion zou passen. Stoere mannen met eyeliner en een goede choreografie. Door storm, windmachines en regen worden de zeilen gehesen. De Game Of Thrones komt in Lissabon rechtstreeks uit de fjorden. Na het zien en horen van Higher Ground mag u toetreden tot het vikinggenootschap.

6. Rusland

Julia Samoylova - I Won't Break

Best aardig liedje maar vlak, mist diepgang. Maar meest tegen deze inzending zijn de vocale kwaliteiten van de zangeres. Het doet soms pijn aan je oren. De achtergrondzangers houden het vocale niveau nog enigszins op peil. Visueel is het danswerk in orde. Onvoldoende voor Rusland dit jaar. Dit land kan zoveel beter.

7. Moldavië

DoReDos - My Lucky Day

Moldavië heeft dit jaar de lachers op zijn hand met een zomers niemendalletje. Het land heeft een hele reeks Songfestivalliedjes in een mixer gegooid en dan krijg je dit. Maar de act maakt alles goed. Hier gaan we van genieten. Heerlijke poppenkast. Een kolderieke klucht. Een feest met veel wijn en waar iedereen goede zin heeft. Absoluut memorabel. Dit komt in de top 10 zaterdag, maar mag ook winnen.

8. Nederland

Waylon - Outlaw In 'Em

Nederland heeft goud in handen. Ons land stuurt een podiumbeest met een topsong naar Lissabon. En een dijk van een stem. Verrassend en anders dan de rest. Goed en gedurfd. Paradise City meets Livin' On A Prayer. Dit kan scoren. Het doorkomen van de halve finale is een formaliteit, kondigde zanger Waylon aan. Maar Nederland morst onnodig dure punten. Op het podium ontaardt de countryrock in een kermis als de nepmuzikanten gaan krumpen.

9. Australië

Jessica Mauboy - We Got Love

Euphoria 2.0. Australië begrijpt het Songfestival. We Got Love is tacky. Dit blijft hangen en heeft hitpotentie. Alles klopt. De zangeres probeert veel sex uit te stralen, maar dat is helemaal niet nodig. Ze is heel enthousiast en staat in haar eentje op het podium. Dat moet pittig zijn met al die dansbewegingen. Op het eind komt een prima uithaal. Winnen doet het niet. Volgend jaar Kylie dan maar?

10. Georgië

Iriao - For You

Mannenkoor uit Georgië. Ondanks de Engelstalige titel van het lied For You, komt er geen Engels woord aan te pas. De hymne wordt volledig in het Georgisch gezongen. Dat levert vast wat punten op, maar ik heb na een halve minuut al gegeten en gedronken. Een ramplied. Dit is me te etnisch en veel te veel Kerst. Ik krijg er jeuk van. De zangers zijn wel goed gekleed. Wat ben ik blij dat het na drie minuten over is.

11. Polen

Gromee & Lukas Meijer - Light Me Up

Oh mijn oren doen pijn. Polen stuurt gezellige, maar goedkope house naar Lissabon. Lekker deuntje. Dit is dertien in een dozijn. In de zaal wordt een feestje gebouwd. Met vuurwerk. Dat kunnen ze. Lichtpuntje van Polen, maar het zijn niet de beste zangers. Soms gaat het tegen het valse aan. Gaat daardoor geen potten breken.

12. Malta

Christabelle - Taboo

Inzending met sterke opbouw, geschreven door de componist van het winnende lied van zes jaar geleden. Maroon 5 en Rihanna lijken elkaar af te wisselen. Die panelen op het podium zijn goed gevonden en de choreografie is volledig in orde. Het komt alleen wel heel traag op gang. Pas na tweeëneenhalve minuut wordt het beestachtig spannend en plant het zich in je hoofd. De beat pakt je daarna volledig in. En elk land krijgt maximaal drie minuten zendtijd op het Songfestival.

13. Hongarije

AWS - Viszlát Nyár

In Hongarije maakt het zo te horen niet zoveel uit of je kunt zingen als je meedoet aan het Songfestival. De heerlijke bak herrie maakt echter alles goed. Slayer re-invented. Lied met pit. Energieke hardrock zonder poespas. Zonder verkleedpartijen. Maar met crowdsurfing en onvervalst gebrom. What you see is what you get.

14. Letland

Laura Rizzotto - Funny Girl

Ik dacht eerst, afgaande op de naam van de in Brazilië geboren zangeres, dat Letland een travestiet had ingestuurd. Maar het tegendeel is waar: hier staat een exotische schoonheid met een stem als een klok. In Letland weten ze hoe ze iets in beeld moeten brengen. Funny Girl heeft zeer goed camerawerk. Maar het lied is niet inspirerend. Het heeft weinig om het lijf.Ik zou zeggen plaspauze. Of anders wegspoelen met een emmer wodka. Dit strandt ergens in de achterwacht.

15. Zweden

Benjamin Ingrosso - Dance You Off

Het dansnummer van 2018. Hier kun je niet bij stilstaan. Hier staat het jonge broertje van George Michael met een lied dat het midden houdt tussen Timberlake en Bieber. Boogie woogie. Zwoel. Volledig afgemixt. Dance You Off zal het ook goed doen op de radio. Deze jongen verkoopt bovendien sex en loopt 's nachts met een zonnebril. Hij staat verleidelijk op het podium in Lissabon, maar het lijkt wel een videoclip. Goede sprong op het eind. Zal het goed doen bij hordes jonge grietjes.

16. Montenegro

Vanja Radovanovic - Inje

Sfeervolle Balkansound uit Montenegro. Het land komt met mooie filmmuziek met orkest naar Lissabon. Een goed lied, instrumentaal wordt van alles uit de kast gehaald, maar de performance is maar zo-zo.

17. Slovenië

Lea Sirk - Hvala, Ne!

Waar zit de uitknop? Uitputtingsslag van Slovenië. Begint veelbelovend, alsof de stoppen doorslaan, maar zakt heel snel in. Het stop zetten van de muziek is het enige dat helpt. Pas dan komt de sympathie. Het kost de zangeres weinig moeite om de zaal dan mee te krijgen. Ineens zit je in het liedje. De vraag is of het genoeg is. Het lijkt me sterk dat Slovenië door de voorronde komt.

18. Oekraïne

Mélovin - Under The Ladder

Adam Ant goes 2018. Meeslepend meezingnummer uit Oekraïne. Het swingt en begint spectaculair. De zanger, met een bijzondere lens in. komt uit een vleugel gelopen. Een van de weinige inzendingen die de achtergrondzangers gewoon in beeld brengt. Vele andere landen verstoppen de backvocals achter het podium. Fijn nummer. Goed Songfestival-einde: met een vuist in de lucht.