Nieuws/Entertainment
2021660
Entertainment

Waylon naar de finale van het Songfestival

Het is Waylon gelukt een plaatsje te bemachtigen in de finale van het Songfestival. Het was wel even billenknijpen voor de zanger, die zijn naam pas als laatste genoemd hoorde worden.

En dat gebeurde de laatste jaren wel vaker. Anouk kwam ook als laatste uit de bus, Douwe Bob en OG3NE als negende. Commentatoren Jan Smit en Cornald Maas slaakten dan ook een zucht van opluchting. „P*tverd*domme.”

Waylon trad donderdag als achtste van de achttien deelnemers aan met het nummer Outlaw In 'Em tijdens de tweede halve finale van het songfestival. Voor Willem Bijkerk, zoals Waylon in het dagelijks leven heet, wordt het zijn tweede finaleplaats. In 2014 wist hij samen met Ilse DeLange onder de naam The Common Linnets zelfs de twee plek in het eindklassement te bemachtigen.

Naast Nederland zijn ook Servië, Moldavië, Hongarije Oekraïne, Zweden, Australië, Noorwegen, Denemarken en Slovenië door naar de finale.

Dinsdag was de eerste halve finale, ook toen wisten tien landen een felbegeerd ticket voor de finale te bemachtigen. De Belgische inzending zat daar voor het eerst sinds 2014 niet bij, tot teleurstelling van Waylon. De afgelopen drie jaar haalden onze zuiderburen steeds de top 10 in de eindstrijd.

De 'grote vijf' Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië en gastland Portugal zijn al verzekerd van een plaats in de eindstrijd. Favoriet bij de bookmakers zijn onder meer Cyprus, Noorwegen, Israël en Frankrijk.

Sinds 2004 wordt er op het Songfestival met halve finales gewerkt. Nederland wist tot nu toe vijf keer een finaleplek te bemachtigen, te weten met Re-union (2004), Anouk (2013), The Common Linnets (2014), Douwe Bob (2016) en vorig jaar met OG3NE. De laatste Nederlandse songfestivalzege dateert uit 1975, toen won Teach-In met het nummer Ding-a-dong.