2035115
Entertainment

Acteur Marc van Uchelen geëerd met filmavond

De vrienden Marc van Uchelen organiseren op 1 juni in bioscoop Het Ketelhuis in Amsterdam een avond om de vijf jaar geleden overleden acteur te eren. Onder anderen Martin Koolhoven, Ruben van der Meer, Horace Cohen en Eddy Terstall blikken terug op zijn leven en zijn werk.

De vrienden van Van Uchelen vonden het hoog tijd voor een mooi programma waarin het werk van de creatieve duizendpoot centraal staat. Zij sloegen de handen ineen met NRC-journalist Hans Beerekamp en Het Ketelhuis om een overzichtsprogramma te presenteren waarin een beeld wordt gegeven van zijn veelzijdige loopbaan.

Tijdens de avond worden film- en tv-fragmenten getoond van Van Uchelen. De compilatie moet een goed beeld geven van de veelzijdige en creatieve carrière van de acteur en regisseur. Aan bod komen onder meer zijn acteerdebuut in de speelfilm De aanslag (1986), zijn studie regie aan de Filmacademie, de vele speelfilms van Eddy Terstall waar hij in speelde en de films, tv-programma’s en commercials die hij regisseerde.

Beste rol

De avond wordt afgesloten met de vertoning van de thriller Duister Licht, een film van Martin Koolhoven uit 1997, waarin Van Uchelen volgens sommigen zijn beste rol speelde.

Van Uchelen maakte op 14-jarige leeftijd zijn acteerdebuut in de Oscarwinnende film De aanslag (1986) naar een roman van Harry Mulisch. Van Uchelen speelde in diverse films en televisieseries, waarvan vijf keer in een film van Eddy Terstall. Hij studeerde regie/scenario fictie aan de Amsterdamse Filmacademie. Op 2 juni 2013 maakte hij op 42-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

De kaartverkoop van Het Grote Marc van Uchelen Film Festival is van start gegaan, zo maakte Het Ketelhuis bekend tijdens het festival van Cannes.