Nieuws/Entertainment
2037974
Entertainment

Spike Lee balt vuist in Cannes

Met BlacKkKlansman, in competitie in Cannes, zwaait filmmaker Spike Lee (61) met gebalde vuist naar president Trump en ’alt-right’-amerika. Lee zijn noemt zijn film zelf: „Een kreet die niet alleen mijn land, maar de hele wereld moet wakker schudden.”

BlacKkKlansman zal in Amerika precies een jaar na de rellen in Charlottesville worden uitgebracht. Gebaseerd op het boek van hoofdpersoon Ron Stallworth vertelt Lee’s nieuwe film het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van een zwarte politieagent die weet te infiltreren in de Ku Klux Klan. De agent wordt daarbij gespeeld door John David Washington, de zoon van Oscarwinnaar Denzel Washington.

Stallworth dringt telefonisch door tot KKK-kringen door zich voor te doen als een racistische blanke Amerikaan. Zelfs de toen al actieve Klan-leider David Duke (Topher Grace) verleidt hij tot lange gesprekken. Echte ontmoetingen met de KKK-leden laat de zwarte agent noodgedwongen over aan zijn joodse collega Flip Zimmerman (Adam Driver).

Spike Lee verbindt de belevenissen van Stallworth direct met de rellen van Charlottesville en de moord op de 32-jarige Heather Heyer, die gedood werd toen een neonazi inreed op een tegendemonstratie. Beelden van die aanslag toont hij ook in de laatste scènes van de film.

„We waren al klaar met filmen en ik was in Martha’s Vineyard toen het nieuws van Charlottesville me bereikte”, vertelt de filmmaker daarover. „Ik wist meteen dat die gebeurtenissen in mijn film moesten, als passende epiloog. Al wilde ik daar eerst persoonlijk toestemming voor hebben van de moeder van Heather. Die kreeg ik van haar, anders zou ik die beelden niet hebben gebruikt. Nu moesten ze er van mij per se in.”

Lee’s film is ook een directe aanval op president Trump. „De vent die nu in het Witte Huis zit en wiens naam ik hier niet eens wil noemen, had na Charlottesville de kans om te zeggen dat Amerika een land van liefde is en niet van haat. Hij had een uitgelezen kans om de Klan af te wijzen, de alt-right en die nazi-motherfuckers. Had de kans om te zeggen dat Amerika beter was dan dit. Dat liet hij na.”

„We kijken naar onze leiders voor richting, voor moreel verantwoorde keuzes”, stelt Spike Lee in Cannes. „Als zij de verkeerde maken en hun duim opsteken naar alt-right, komen die gasten uit de schaduwen. Daarom wordt het hoog tijd dat we wakker worden. En dat geldt niet alleen voor Amerika, maar voor heel de wereld. Want deze rechts-extremistische bullshit speelt overal.”