Nieuws/Entertainment
2039698693
Entertainment

Na kritiek op The Irishman

Halina Reijn: ’Ik kan nog niet eens kruipen naast Scorsese’

Halina Reijn

Halina Reijn

Een tweet van Radio 1 uit België met daarin een uitspraak van Halina Reijn over de film The Irishman, leidt op het sociale platform tot behoorlijk wat ophef. Ze laat zich daardoor niet raken, laat ze weten aan De Telegraaf.

Halina Reijn

Halina Reijn

De omroep deelt de uitspraak van regisseur Reijn in het programma Touché: „Het is opnieuw het thema van witte mannen die allemaal macho tegen elkaar doen. Vrouwen zeggen geen woord in de film. Daar zijn we toch klaar mee? Het is 2019, wake up!”

De regisseur en actrice deelt zelf vervolgens de reacties die ze krijgt, waarvan sommige niet mals zijn. Zo vindt iemand dat ze haar mening maar voor zich moet houden en het beter bij acteren kan laten. Een ander drijft de spot met het uiterlijk van Halina en een derde begint sarcastisch over vrouwen in pornofilms.

Deze haatreacties verrassen haar niet, vertelt Reijn. „Het gaat altijd direct weer over seks. Het is deels ook biologie. Ik probeer het dan ook als een antropologisch onderzoek te zien. We zijn uiteindelijk allemaal dieren in Artis.”

Marvelfilms

Overigens is haar uitspraak bovendien op Twitter ’uit zijn verband gerukt’, zegt Halina, die furore maakt met haar eigen film Instinct, met Carice van Houten in de hoofdrol. „Ervoor heb ik de film juist geroemd en Martin Scorsese een groot ambachtsman genoemd.” En dat wil ze nog steeds benadrukken. Ze noemt hem ’één van de grootste cineasten van de wereld’. „Ik zou nog niet op mijn blote knietjes naast hem kunnen kruipen. Ik heb zelf ook héérlijk naar The Irishman kunnen kijken.”

Dat ze nou net deze populaire film heeft bekritiseerd, maakt haar niet uit. „Juist die films die zo op de voorgrond staan, daarvoor is het belangrijk hoe daarin vrouwen neergezet worden. Jammer dan ook Scorsese de Marvel-films veroordeeld, terwijl vrouwen daarin nou juist wel een heldenrol krijgen.”

’Afschuwelijk’

Ze kan de ontstane discussie ook wel weer waarderen, waaronder een uitgebreide uitwisseling van gedachten met Martin Koolhoven. En denk niet dat ze nu alleen maar vrouwen op het witte doek wil of dat in elke maffiafilm een geforceerde verhaallijn over een vrouw moet komen. „Dat zou afschuwelijk zijn. Het enige dat ik wil is een klein beetje meer ruimte, zodat vrouwen zich er ook mee kunnen identificeren.”

Er zijn ook mensen die zich herkennen in de uitspraak van Halina. „Ik had zoveel irritaties na het zien van deze film en ik dacht dat ik de enige was - dank voor dit. Halleluja.”