Nieuws/Entertainment
2040661200
Entertainment

Rechter bepaalt: Roman Polanski keert niet terug in Oscarcomité

Roman Polanski

Roman Polanski

Roman Polanski krijgt zijn plek in The Academy niet terug. Dat heeft een rechtbank in Los Angeles dinsdag bepaald, melden Amerikaanse media.

Roman Polanski

Roman Polanski

De regisseur was naar de rechter gestapt om weer toegelaten te worden tot het Oscarcomité. Volgens hem had The Academy of Motion Picture Arts and Sciences in 2018 in strijd met haar eigen regels en beleid gehandeld toen hij werd geroyeerd, omdat hij „zonder kennisgeving” uit de organisatie werd gezet. Volgens de rechter was Polanski echter ruimschoots gewaarschuwd.

Polanski werd in mei 2018, tegelijkertijd met Bill Cosby, uit The Academy gezet. Eerder wees de organisatie ook Harvey Weinstein de deur. The Academy verklaarde destijds „continu te evalueren of de leden de ethische maatstaven en het respect voor menselijke waardigheid respecteren”.

Polanski misbruikte eind jaren zeventig een 13-jarig meisje in de Verenigde Staten. Hij bekende schuld, zat 42 dagen vast en kwam uiteindelijk op borgtocht vrij. Toen de regisseur vernam dat hij mogelijk weer de bak in moest, vertrok hij naar het buitenland. Sindsdien kan hij de VS niet meer in. Toen Polanski in 2003 een Oscar won voor The Pianist, kon hij de prestigieuze prijs dan ook niet zelf in ontvangst nemen.