Nieuws/Entertainment
2045518033
Entertainment

Omroep spreekt van ’moeilijke keuze’

NTR: geen nieuwe afleveringen Sesamstraat

De NTR maakt de komende twee jaar geen nieuwe Nederlandse afleveringen van Sesamstraat. Wel blijft het kinderprogramma te zien op televisie.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de NTR mogen ruim tweehonderd bestaande afleveringen uitzenden, zo is afgesproken met Sesame Workshop, de Amerikaanse licentiehouder van Sesamstraat.

De NTR spreekt van een „moeilijke keuze” om geen nieuwe afleveringen meer te maken. „Maar wel een die binnen de huidige financiële mogelijkheden van NPO en NTR te verdedigen is” , staat in een verklaring. „De NTR heeft zoveel afleveringen van Sesamstraat, waarvan een flink aantal recent geproduceerd in 2018, dat de huidige generatie hier voor dit moment goed mee uit te voeten kan, op televisie of online.”

Massale steun

Radio 538-dj’s Coen en Sander kwamen eerder deze maand met een petitie om te voorkomen dat de Nederlandse editie van Sesamstraat ter ziele gaat. Die werd binnen een dag bijna 20.000 keer getekend. Ze deden dit na een gesprek met Sesamstraatlegende Aart Staartjes, die al bijna vier decennia de rol van Meneer Aart vertolkt. Hij zei al te vrezen dat de NTR geen nieuwe afleveringen meer wil maken.

Het aantal Nederlandse Sesamstraat-uitzendingen nam de afgelopen jaren al af. Zo besloot de NTR eind 2016 de helft minder te maken dan voorheen, vijftig per jaar in plaats van honderd. Bovendien is het langstlopende kinderprogramma van de Nederlandse televisie tegenwoordig alleen nog maar in de ochtend en middag te zien op NPO 3, terwijl het jarenlang op primetime werd uitgezonden.

Teleurstelling alom

Volgens een woordvoerder van de NTR zijn de Nederlandse acteurs en medewerkers van Sesamstraat vrijdag per mail op de hoogte gesteld en uitgenodigd voor een bijeenkomst. „Het is op z’n zachtst gezegd niet leuk voor de acteurs. We snappen dat dit heel teleurstellend is voor ze. Maar we zijn wel heel blij dat we de titel hebben kunnen behouden.” De zegsman wil niet vooruitlopen op de toekomst en of we Meneer Aart, Lot, Sien, Hakim en Buurman Baasje überhaupt nog op tv terugzien. „Over twee jaar kijken we hoe we verder kunnen met Sesamstraat.”