Nieuws/Entertainment
2046626092
Entertainment

’Censuur is niet de oplossing’

YouTube verwijdert account Lange Frans, Lubach niet blij

Lange Frans op archieffoto.

Lange Frans op archieffoto.

HILVERSUM - Het YouTube-account van Lange Frans is verwijderd ’wegens herhaalde of ernstige schendingen van onze communityrichtlijnen’. Op Twitter deelt de rapper een screenshot van de melding.

Lange Frans op archieffoto.

Lange Frans op archieffoto.

„Mijn hele YouTube account is verwijderd door YouTube. Ook al mijn eigen muziek op mijn kanaal. Ik vind dit echt heel jammer en ik ga nu huilen”, schrijft Lange Frans, die zich ook meteen richt tot Arjen Lubach. „Arjen Lubach bedankt! En misschien dat jij met je goede contacten bij YouTube in ieder geval kan vragen of m’n muziek terug mag...”

Lubach besteedde zondag in zijn programma Zondag met Lubach een item aan de ’fabeltjesfuik’ over het verspreiden van nepnieuws en complottheorieën. De presentator noemde Lange Frans in zijn show een „complotdenker” omdat die gelooft dat de elite en politici een satanisch pedofielennetwerk onderhouden. In de show liet hij twee filmpjes van de rapper zien.

Lubach riep YouTube op om actie te ondernemen, maar het hele account verwijderen gaat te ver, vindt de presentator. Hij schiet de rapper dan ook te hulp. „Hee @YouTube zet die muziek terug”, aldus Lubach, die al jaren bij het onderwerp nepnieuws benadrukt dat censuur geen goede remedie is. „Weer het bewijs.”

Youtuber en oud-tv-presentator Robert Jensen, die ook prominent naar voren kwam tussen de complotdenkers van Lubach, is boos op de presentator en beticht hem van ’een hit job’.