2049956
Entertainment

Foto’s lichaam Kurt Cobain worden niet vrijgegeven

Kurt Cobain

Kurt Cobain

De foto’s van het lichaam van Nirvana-zanger Kurt Cobain die kort nadat hij zelfmoord pleegde, zijn gemaakt, mogen niet openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank van Seattle bepaald.

Kurt Cobain

Kurt Cobain

Journalist Richard Lee houdt zich al sinds het overlijden van Cobain bezig met zijn dood en is ervan overtuigd dat de rocker werd vermoord. Toen er in 2014 vier onontwikkelde filmrolletjes werden gevonden, diende hij voor het eerst een klacht in. De rechter bestempelde het vrijgeven van de beelden destijds als ’bijzonder aanstootgevend voor iedereen met gezond verstand’. Daarnaast dient het het volgens hem geen enkel publiek belang, omdat het om een ’privépersoon gaat die zelfmoord had gepleegd in een privéwoning’.

Lee tekende beroep aan met het argument dat de foto’s en bijhorende documenten móésten worden vrijgegeven door de Public Records Act, maar ook nu verloor hij. „De Public Records Act gaat over mensen die betrokken zijn bij het besturen van ons land, niet over mensen die gewoon bekend zijn”, oordeelde de rechter maandag.

Hiermee komt een einde aan de strijd die inmiddels vier jaar duurt. „Het openbaar maken van de foto’s zou al mijn oude wonden weer openrijten en mij en mijn familie voor eeuwig pijn doen. Het zou bovendien een smerige schending zijn van onze privacy”, getuigde weduwe Courtney Love. „Zijn dood is de meest traumatische ervaring van mijn leven. Ik lijd nog iedere dag emotioneel onder het verlies van mijn man.”