Nieuws/Entertainment
2056400359
Entertainment

Francis Ford Coppola noemt Marvel-films verachtelijk

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola

De iconische filmregisseur Francis Ford Coppola heeft flink uitgehaald naar de films van Marvel, nadat eerder zijn collega-regisseur Martin Scorsese de films vergeleek met een attractiepark.

Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola

Volgens Coppola (80), regisseur van onder meer het prijswinnende The Godfather en Apocalypse Now, waren de uitspraken van Martin Scorsese over de films van Marvel nog vriendelijk. „Hij zei niet dat het verachtelijk was. En ik zeg dat het precies dat is.”

Martin Scorsese zei eerder over deze films: „Ik heb ze niet gezien. Ik heb het geprobeerd, weet je. Maar het is geen cinema. Hoe goed ze ook zijn gemaakt en hoezeer de acteurs ook hun best doen onder de omstandigheden, ik kan ze op zijn best zien als themaparken. Het is niet het soort cinema dat probeert emotionele, psychologische ervaringen over te brengen.”

Martin Scorsese die net de film The Irishman met Robert de Niro heeft afgeleverd, vindt de Marvel-films meer ’een themapark, dan cinema’

Martin Scorsese die net de film The Irishman met Robert de Niro heeft afgeleverd, vindt de Marvel-films meer ’een themapark, dan cinema’

Volgens Coppola heeft Scorsese volledig gelijk. „Omdat we van cinema iets kunnen leren, iets kunnen winnen, een soort verlichting, enige kennis, wat inspiratie”, lichtte Coppola zijn standpunt toe aan journalisten nadat hij in Frankrijk de Prix Lumière - het Franse equivalent van de Golden Globes - voor zijn bijdrages aan de cinema in ontvangst genomen had.

Hij vervolgde: „Ik zou niet weten hoe iemand ook maar iets eruit kan halen als je steeds opnieuw dezelfde film ziet.” De gelauwerde regisseur kon zich dus ook niet voorstellen dat filmbezoekers ook maar iets aan de films beleefden.

Miljarden dollars

Maar de cijfers spreken hem tegen. Alleen al de eerste 23 films, de zogeheten Infinity Saga leverden Marvel in eigen land 8,5 miljard dollar (7,6 miljard euro) op en wereldwijd meer dan 22,5 miljard dollar (ruim 20 miljard euro). De drie films die Marvel in 2019 lanceerde, zoals Captain Marvel, Avengers: Endgame en Spider-Man: Far from Home overschreden de grens van een miljard dollar. Avengers: Endgame verstootte zelfs Avatar van zijn eerste plek van hun toppositie met een recordopbrengst van 2,790 miljard dollar en overtrof daarmee dus ook filmhit Titanic. Ook de films Black Panther en Avengers: Infinity War uit 2018 deden het enorm goed bij het grote publiek.

Samuel L. Jackson is niet erg onder de indruk van de kritiek van de befaamde Martin Scorsese

Samuel L. Jackson is niet erg onder de indruk van de kritiek van de befaamde Martin Scorsese

Samuel L. Jackson, die het vaakst meespeelde in een Marvel-film, beantwoordde de kritiek van Scorsese eerder al met de diplomatieke woorden: „Het is een beetje als zeggen dat Bugs Bunny niet grappig is. Films zijn films. Maar niet iedereen houdt van dit soort films. Iedereen mag zijn mening hebben en dat weerhoudt niemand ervan films te maken.”