Nieuws/Entertainment
2061720
Entertainment

Netflix waarschuwt voor 13 Reasons Why

Katherine Langford

Katherine Langford

Het tweede seizoen van het tienerdrama 13 Reasons Why is sinds vrijdag te bekijken op Netflix. Gezien er over eerste seizoen aardig wat ophef is ontstaan vanwege het onderwerp zelfdoding en de expliciete beelden, toont de streamingdienst nu een waarschuwing dat het mogelijk geen goed idee is om de serie zonder begeleiding te bekijken.

Katherine Langford

Katherine Langford

13 Reasons Why vertelt het verhaal van de 17-jarige Hannah Baker, gespeeld door Katherine Langford, die via dertien tapes laat weten, waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Critci vonden dat de makers het onderwerp hebben geromantiseerd. Bovendien werd de bewuste zelfmoordscène te expliciet weergegeven en zou de serie mensen op ideeën kunnen brengen.

Om verdere ophef te voorkomen, heeft Netflix besloten een waarschuwing te tonen aan het begin van het nieuwe seizoen: „13 Reasons Why is een fictieve serie over moeilijk, echte problemen waaronder seksueel misbruik, drugsgebruik, zelfmoord en meer. Door deze onderwerpen te belichten hopen we kijkers te laten praten. Maar als je zelf hiermee worstelt, is deze serie wellicht niet geschikt. Of kijk met een volwassene. Als je behoefte hebt om te praten, zoek dan een ouder, vriend, decaan of vertrouweling op. Bel een hulplijn of ga naar 13ReasonsWhy.info. Want zodra je erover gaat praten, wordt het makkelijker.”

Elke aflevering eindigt ook met een voorgelezen herhaling door een van de acteurs, waarin zij verwijzen naar de website van de serie voor meer info. Afleveringen waarin seksueel geweld, druggebruik of wapens voorkomen, krijgen ook nog een extra waarschuwing aan het begin.