Nieuws/Entertainment
2062446
Entertainment

Parodie Israëlisch Songfestivalnummer verdeelt kijkers: ’Jodenhaat’

Sanne Wallis de Vries

Sanne Wallis de Vries

De nieuwe show van Sanne Wallis de Vries heeft gelijk tot controverse geleid. Op het eind kwam de cabaretière met een parodie op het winnende Songfestivalnummer van Israël, dat bij een aantal kijkers niet in de smaak viel en door enkelen zelfs nogal antisemitisch werd gevonden.

Sanne Wallis de Vries

Sanne Wallis de Vries

„Mijn hemel (...). Wie verzint deze infantiele, ongemakkelijke, op geen enkele manier grappige, teksten?”, schrijft iemand over het nummer dat een look-a-like van Songfestivalwinnares Netta Barzilai zong. Hierbij werden oorlogsbeelden vertoond onder songteksten als: ’Kijk eens hoe mooi ik bommen gooi’ en over een feest in de ’Al Aqsa Moskee, die staat toch al gauw leeg anyway’.

Een ander vindt het niet alleen ongemakkelijk, maar spreekt van regelrechte ’Jodenhaat’. „Je gaat ervan over je nek”, schrijft Joop Soesan, een consultant voor Europese bedrijven die zaken doen in Israël. Zijn kritiek wordt hem niet in dank afgenomen; tegenstanders verwijten juist Israël rassenscheiding. Het leidt tot grote verdeeldheid op het sociale platform.

’Hilarisch’

Ook het CIDI reageert cynisch: „Hoi Sanne Wallis, we hoorden je parodie op het songfestivalnummer van Israël. Vol met „hilarische” grapjes over Joden en geld enzo. Lachen!” Daarbij plaatst de stichting die opkomt voor de veiligheid van het Joodse volk een afbeelding waarbij ze reageren op de tekst van het liedje en onjuiste opmerkingen daarin. Zo gaan ze op de zinsnede ’Gooi een bukraket’, in met de opmerking: „Israël beschikt helemaal niet over bukraketten. Het is niet netjes om een moreel puntje te willen scoren door het drama met MH17 in te zetten. Dat was wél een bukraket.”