Entertainment/Film
207081154
Film

Training Day-prequel in de maak rond zaak Rodney King

Denzel Washington in een scène van Training Day.

Denzel Washington in een scène van Training Day.

Producent Warner Bros. werkt aan een prequel op het misdaaddrama Training Day uit 2001. De website Collider meldt dat de film zich zal afspelen in april 1992, twee dagen voordat het oordeel werd geveld in de omstreden Rodney King-zaak.

Denzel Washington in een scène van Training Day.

Denzel Washington in een scène van Training Day.

Training Day uit 2001 vertelde over de door de wol geverfde narcoticadetective Alonzo Harris (Denzel Washington) die een jonge, onervaren collega (Ethan Hawke) een dag op sleeptouw neemt. De film leverde Washington zijn tweede Oscar op.

De prequel volgt een tien jaar jongere versie van Alonzo Harris in Los Angeles in het roerige voorjaar van 1992. Rodney King was een zwarte taxichauffeur die in maart 1991 werd aangehouden door vier blanke politieagenten. Bij deze aanhouding werd hij zwaar mishandeld. Een toevallige passant filmde het incident; de uitzending van de beelden leidde tot grote maatschappelijke verontwaardiging.

Rassenrellen en plunderingen

In april 1992 werden de vier agenten door een blanke jury vrijgesproken van alle schuld. Dit leidde tot een week van gewelddadige rassenrellen en plunderingen in Los Angeles. In totaal kwamen 63 mensen om het leven en raakten er meer dan tweeduizend gewond. Uiteindelijk moesten de Nationale Garde en mariniers de achterstandswijken van de stad met geweld schoonvegen.

Denzel Washington was 46 jaar oud toen hij de rol speelde. Collider suggereert al dat de hoofdrol in de prequel goed gespeeld zou kunnen worden door zijn zoon, John David Washington, die nu 35 jaar is. Washington jr. brak vorig jaar door met zijn rol in de grimmige komedie BlacKkKlansman; binnenkort is hij te zien in Tenet, het mysterieuze nieuwe project van regisseur Christopher Nolan.

Het is niet bekend of Antoine Fuqua, die Training Day regisseerde, ook de prequel voor zijn rekening wil nemen.