Nieuws/Entertainment
2071451100
Entertainment

’Leden koninklijke familie Saoedi-Arabië opgepakt wegens coupplan’

Salman bin Abdulaziz al-Saud

Salman bin Abdulaziz al-Saud

Topfiguren uit de koninklijke familie van Saoedi-Arabië, onder wie een broer en een neef van de koning, zijn opgepakt omdat ze een coup zouden plannen. Amerikaanse en Britse media meldden dat ze vrijdag zijn aangehouden op bevel van kroonprins Mohammed bin Salman.

Salman bin Abdulaziz al-Saud

Salman bin Abdulaziz al-Saud

De 34-jarige kroonprins en sterke man van het land zou onder druk staan en zijn positie als toekomstige koning veilig willen stellen. Zijn vader, koning Salman bin Abdulaziz al-Saud, is 84 jaar oud en zou al lang een zeer slechte gezondheid hebben. Sinds hij zijn zoon in 2017 als kroonprins naar voren schoof, is Mohammed bin Salman de feitelijke heerser over het olierijke land. Zijn wispelturige beleid is in binnen- en buitenland omstreden.

De kroonprins, bekend als ’MBS’, is ook in het buitenland fel omstreden, onder meer door de rol die hij zou hebben gespeeld bij de moord in 2018 op journalist Jamal Khashoggi, en daarnaast zijn bloedige strijd in het buurland Jemen. De ambitieuze kroonprins zou in de grote familie Saud worden verweten dat de betrekkingen met het Westen verslechteren, de spanningen met Iran oplopen, terwijl de olieprijzen sterk dalen.

Onder de zeker drie arrestanten is zijn voorganger als kroonprins, prins Mohammed bin Nayef en een jongere broer van de koning, prins Ahmed bin Abdulaziz al-Saud. Die is ook een zoon van de stichter van de absolute monarchie van de familie al-Saud, Abdulaziz bin Abdulrahman (1875-1953). Alle koningen van Saoedi-Arabië zijn vooralsnog zonen van de stichter geweest. Als Mohammed bin Salman de troon bestijgt, zal hij de eerste kleinzoon van de stichter zijn die als koning regeert.