Entertainment/Sterren
207612325
Sterren

Coldeweijer moet video verwijderen, mag Hazes geen kroket noemen

De rechtbank van Amsterdam heeft maandag besloten dat Yvonne Coldeweijer haar video met uitspraken over Rachel Hazes moet verwijderen en bovendien een rectificatie moet plaatsen. Ook werd beslist dat de juicevlogger de term ’gecremeerde kroket’, waarmee zij naar Hazes verwees, niet meer mag gebruiken.

Hazes had de zaak aangespannen omdat zij wilde dat Coldeweijer een video rectificeert waarin zij uitspraken doet over de rol van Hazes bij het uitlekken van een persoonlijke brief van haar zoon André Hazes aan diens ex Sarah van Soelen. Coldeweijer beweerde dat de vermeende rol van Hazes in het uitlekken van die brief de reden is dat moeder en zoon momenteel geen contact hebben. Volgens de rechter kan Coldeweijer de beschuldigingen niet waar maken. Deze zijn bovendien „onnodig grievend” en de vlogger heeft „geen te respecteren belang bij publicatie van haar uitlatingen”.

De term ’gecremeerde kroket’ mag door Coldeweijer ook niet meer gebruikt worden om naar Hazes te verwijzen. Deze bewoording is volgens de rechter „hoe dan ook grievend en beledigend”, net als andere bewoordingen als narcistisch, manipulatief, knettergek en toxic. Ook de stelling dat het goed is voor André dat hij met zijn moeder heeft gebroken, is in de ogen van de rechtbank „kwetsend” en mag de juicevlogger niet meer gebruiken.

Coldeweijer moet een dwangsom van 1000 euro voor ieder uur betalen dat de bewuste video nog online staat. Dit kan oplopen tot een maximum van 50.000 euro. De rectificatie moet binnen 48 uur op Instagram worden geplaatst.

’De mond snoeren’

Coldeweijer laat in een reactie weten ’gewoon door’ te gaan met het brengen van juice. „Het was mijn taak om aan te tonen dat de juice die ik heb gebracht aannemelijk is”, schrijft ze op Instagram. „Ik vind dat ik daarin lang en breed ben geslaagd, zeker omdat wéér alles is uitgekomen wat ik in de video heb verteld. De rechter dacht daar anders over en vindt dat ik dat niet heb aangetoond. Volgens mij zag de rechter dit als een mogelijkheid om juicekanalen eens ff lekker de mond te snoeren. Nou ik heb nieuws voor je: ik ga gewoon door! Wij leven voor de juice en ik zal de waarheid blijven brengen.”

(Tekst gaat verder onder de video.)

’Voorbeeld’

Via haar advocaat zegt Hazes „verheugd” te zijn met de winst van haar zaak tegen Coldeweijer. Ze vindt dat er met deze uitspraak „paal en perk wordt gesteld aan het verspreiden van kwetsbare en onware roddels” door juicekanalen. „De tegenpartij gaf aan in de rechtbank ’dat je sommige dingen met een korreltje zout moet nemen omdat het een juicekanaal betreft’. Ik vind dus van niet en ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor andere mensen.”