2085092
Entertainment

Frederik viert verjaardag in stijl

De Deense kroonprins Frederik viert zaterdag zijn vijftigste verjaardag in stijl. Koningin Margrethe heeft voor haar oudste zoon een groot verjaardagsfeest georganiseerd in Christiansborg Slot. Uit alle hoeken van Europa komen de gasten, onder wie koningen en koninginnen, kroonprinsen en kroonprinsessen, familie en vrienden van de jarige.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig, evenals het Zweedse koningspaar, de Belgische koning Filip en koningin Mathilde en groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. Uit Zweden komen ook kroonprinses Victoria en prins Daniel en kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit maken de oversteek uit Noorwegen. Het niet meer regerende Griekse koningshuis is, als naaste familie, ruim vertegenwoordigd.

Het is een koninklijke traditie om ’ronde’ verjaardagen te markeren met een knalfuif. Koning Willem-Alexander deed dat vorig jaar toen hij Abraham zag. Koningin Margrethe (75), koning Carl Gustaf (70) en het Noorse koningspaar (beiden 80) vierden de voorbije jaren hun kroonjaren eveneens in stijl.

Een uitzondering was de Spaanse koning Felipe, die eerder dit jaar vijftig werd. Een royaal feest paste niet bij het zuinige imago dat hij het koningshuis wil aanmeten. Ook vader koning Juan Carlos (80) moest genoegen nemen met een etentje met de familie. Een gala zoals nu wordt aangericht voor kroonprins Frederik zat er niet in. Prinses Beatrix koos zelf voor een ingetogen viering van haar 80ste verjaardag.