Entertainment/TV
2090861236
TV

Extern onderzoek naar incidenten in shows RTL en Blue Circle

RTL heeft een externe partij ingehuurd om onafhankelijk onderzoek te doen naar de incidenten rond verleidingsprogramma’s als De Villa, Temptation Island en Love Island. De zender wil op die manier ’alle feiten boven water krijgen’, zo staat in een statement naar aanleiding van het tijdelijk schrappen van dergelijke shows. Aanleiding is de ophef over seksueel grensoverschrijdend gedrag in De Villa.

Programmadirecteur Peter van der Vorst van RTL stelt producent Blue Circle verantwoordelijk voor hun aandeel in de kwestie, maar wil ook kritisch kijken naar de eigen interne processen. Volgens hem zijn er bij RTL zelf ook ’ethische grenzen’ overschreden. „De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot een aangescherpt ethisch verantwoord beleid, waarbij een veilige omgeving voor deelnemers is gegarandeerd. Voor die tijd keren deze programma’s niet terug”, zegt hij.

Van der Vorst heeft na intern onderzoek al twee medewerkers die in hadden moeten grijpen op non-actief gezet. Eerder dinsdag werd al bekend dat RTL en Videoland voorlopig geen realityprogramma’s in dit genre uitzenden.

Een woordvoerder van RTL laat weten dat er goed contact is met Blue Circle en dat alle andere programma’s die het productiehuis voor RTL maakt, gewoon doorgaan. Hoe lang het onderzoek gaat duren weet de zegsvrouw niet. „We hopen zo snel mogelijk met resultaten te komen.”