Entertainment/Film
2100337775
Film

’Normaal alleen weggelegd voor Amerikaanse blockbusters’

’De dirigent’ gaat draaien in China

Antonia Brico wordt in ’De dirigent’gespeeld door Christanne de Bruijn.

Antonia Brico wordt in ’De dirigent’gespeeld door Christanne de Bruijn.

’De dirigent’ zal vanaf 22 januari in meer dan 5000 bioscopen in China te zien zijn. De enige Nederlandse speelfilm die eerder op zo’n grote schaal in het land werd uitgebracht, was ’De Prooi’ van Dick Maas.

Antonia Brico wordt in ’De dirigent’gespeeld door Christanne de Bruijn.

Antonia Brico wordt in ’De dirigent’gespeeld door Christanne de Bruijn.

Regisseur Maria Peters, die maar liefst vijftien jaar aan de verfilming van het leven van de eerste vrouwelijke orkestleider Antonia Brico (1902-1989) werkte, is ontzettend blij: „Waarin een klein land als Nederland groot kan zijn. Het is echt heel bijzonder en ik ben trots dat dit belangrijke verhaal over een Nederlandse vrouw de wereld over gaat.”

Maria Peters (midden) tijdens de opnames in Bulgarije.

Maria Peters (midden) tijdens de opnames in Bulgarije.

China telt maar liefst 10.000 bioscopen en heeft 55.000 schermen. Er worden per jaar slechts een beperkt aantal buitenlandse films toegelaten tot de Chinese markt. Veel films komen niet door de strenge Chinese censuur. Nederlandse films als ’De vierde man’, ’Zwartboek’ en ’De Prooi’ gingen ’De dirigent’ weliswaar voor, maar zeker bij die eerste twee draaide het ’slechts’ om een paar honderd kopieën, terwijl het nu om zo’n vijfduizend stuks gaat.

Producent Dave Schram van de Shooting Start Filmcompany kan zijn geluk dan ook niet op: „Het dringt nog niet tot me door, maar 5000 bioscopen is normaal alleen weggelegd voor de grote Amerikaanse blockbusters. Ik ben ongelooflijk vereerd.”

Volgens distributeur Li Xuejian waren de Chinezen onmiddellijk gecharmeerd van de Nederlandse productie: „Bij de screening voor bioscoopexploitanten hier in China bleek dat deze historische en romantische vertelling uit Nederland kon rekenen op applaus na de voorstelling en moesten wij onze distributiestrategie uitbreiden.”

Shooting Star Filmcompany is overigens ook de producent van de film ’De Prooi’ van Dick Maas, die het als eerste Nederlandse film lukte om op grote schaal de Chinese markt te veroveren. ’De Prooi’ haalde in de eerste week een omzet van 4 miljoen Amerikaanse dollar.

Met het uitgaan van ’De dirigent’ in de Chinese bioscopen, zet de internationale zegetocht door. De film uit 2018 werd eerder ook al aan Taiwan, Zuid-Korea, Japan, Turkije, Spanje, Duitsland, Brazilië, Frankrijk, Finland en Canada verkocht en won afgelopen zomer nog de Audience Award Best Feature tijdens het Amerikaanse Sonoma International Filmfestival (SIFF). Vorige maand werd de film door president Carlos Alvarado van Costa Rica zelfs uitgeroepen tot een ‘werk van groot cultureel belang’. Een eer die zelden wordt toegekend aan buitenlandse films.