Entertainment/Royals
2102855647
Royals

Na twee gespannen jaren: koning Juan Carlos halve dag bij familie

De afgetreden koning Juan Carlos, die in 2020 Spanje via de achterdeur verliet, heeft na bijna twee jaar voor het eerst zijn familie bezocht in Madrid. Hij bracht elf uur door op het paleis Zarzuela in het noorden van de hoofdstad.

Juan Carlos zag daar zijn zoon, koning Felipe, en zijn vrouw Sofia. Het paleis sprak in een officiële verklaring over een „familiebijeenkomst in de privésfeer”.

Begin augustus 2020 vertrok Juan Carlos (84) als een dief in de nacht uit Spanje. Na in opspraak te zijn geraakt over onduidelijke financiële transacties ging hij vrijwillig naar de Verenigde Arabische Emiraten in ballingschap. Hij zei dat hij naar Spanje was teruggekomen om „alles te normaliseren”. Hij is van plan al over enkele weken weer een bezoek aan Spanje te brengen en hoopt dat het dan minder aandacht trekt onder politici en media.

Spanningen

Het afgesloten vierdaagse bezoek zou volgens Spaanse media met moeite en via lange onderhandelingen zijn geregeld. Het zorgde ook voor spanningen tussen enerzijds de gewezen koning en zijn zoon Felipe, en tussen de regering en het koninklijk huis. Zondag demonstreerden naar schatting driehonderd mensen in Madrid tegen het bezoek van Juan Carlos. Ook riepen de demonstranten dat hij moet worden vervolgd.

Juan Carlos regeerde Spanje van 1975 tot 2014. Hij trok zich officieel om gezondheidsredenen terug als staatshoofd, maar behield wel zijn titel.