2108856
Entertainment

Koning Harald geeft Nederlandse hoogleraar 1 miljoen

Koning Harald van Noorwegen krijgt in september bezoek uit Nederland. De Leidse hoogleraar moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck krijgt op 4 september uit handen van de koning de Kavli-prijs, een onderscheiding van de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren.

Van Dishoeck krijgt de prijs, waaraan een bedrag van 1 miljoen dollar is gekoppeld, voor haar onderzoek dat belangrijk is om uit te vinden of leven op andere planeten mogelijk is. „Ewine Van Dishoeck levert met waarnemingen, theorie en experimenten een belangrijke bijdrage aan de kennis over zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren”, legt de Leidse universiteit uit op de eigen site. Van Dishoeck onderzocht ook waterreservoirs in de voorlopers van planetenstelsels en de waterdamp rond jonge sterren. „Dat levert informatie op over de herkomst van het water op aarde.”

De Kavli-prijs gaat telkens naar wetenschappers die ons begrip van het bestaan vergroten. „Van Dishoecks onderzoek heeft vrijwel ieder aspect van de astronomie veranderd”, aldus jurylid Robert Kennicutt.

Van Dishoeck kreeg ook al de Spinozapremie.