Entertainment/Film
2110695420
Film

Filmrecensie

Saskia Noort-verfilming ’Stromboli’ trefzeker van luchtig naar beklemmend

— Wat: drama

— Regie: Michiel van Erp

— Met: Elise Schaap, Tim McInnerny, Pieter Embrechts

Retraite-gangers dansen op de vulkaan in ’Stromboli’.

Retraite-gangers dansen op de vulkaan in ’Stromboli’.

Onderweg maakt ze een vluggertje met een wildvreemde barman, op haar vakantie-adres wordt ze zo dronken dat ze haar eigen appartement in lichterlaaie zet. De zelfdestructieve Sara heeft de lachers nog op haar hand in het begin van Stromboli. Maar zo grappig blijkt haar leven toch echt niet te zijn.

Retraite-gangers dansen op de vulkaan in ’Stromboli’.

Retraite-gangers dansen op de vulkaan in ’Stromboli’.

Scenaristen Paula van der Oest (De slag om de Schelde) en Roos Ouwehand (Mi vida) baseerden zich op de bestseller van Saskia Noort, over een vrouw die haar thuisleven ontvlucht en op het Italiaanse Stromboli belandt. Sara heeft iets te verbergen, merken we aan haar korte angstflitsen naar vroeger. Gelukkig strompelt ze recht in de armen van een Zweedse goeroe, die haar opneemt in zijn kuuroord. Daar blijken meer mensen te zitten die met hun verleden worstelen.

Die randpersonages komen jammer genoeg niet allemaal goed uit de verf in Stromboli. Vooral de Britse Tim McInnerny (Notting Hill, Game of thrones) wordt met zijn ongemakkelijke overacteren een stoorzender. De gekwelde bijdrage van Pieter Embrechts voelt gelukkig een stuk echter, terwijl hij daar minder schermtijd voor krijgt.

Maar uiteraard draait dit drama vooral om Sara, mooi gelaagd neergezet door Elise Schaap: op het begin nog lekker onbeschaamd, later steeds kleiner en kwetsbaarder. Voorzichtig werkt regisseur Michiel van Erp (Niemand in de stad, I.M.) zo toe naar een snijdende ontknoping. Het zal niet makkelijk zijn geweest om die allesbepalende therapiescène, met flashbacks en rollenspellen, zuiver realistisch te krijgen. Maar hij werkt op alle vlakken. Daarmee krijgt het akelige thema van Stromboli ook de impact die het verdient.

✭✭✭✭ (4 uit 5)