Entertainment/Sterren
2121443801
Sterren

Filmregisseur Jean-Luc Godard (91) overleden

Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard

De Frans-Zwitserse regisseur Jean-Luc Godard is op 91-jarige leeftijd overleden, heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt. Godard wordt gezien als een van de belangrijkste namen uit de filmstroming nouvelle vague.

Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard

De regisseur is bekend van films als À bout de souffle (1960), Vivre sa vie: Film en douze tableaux (1962), Le mépris (1963) en Pierrot le fou (1965). In 2011 won hij een oeuvreprijs tijdens de Oscars. Ook heeft hij meerdere Césars op zijn schoorsteenmantel staan.

Jean-Luc Godard behoort tot de grondleggers van de nouvelle vague (nieuwe golf), de stroming die in het begin van de jaren zestig de filmkunst radicaal vernieuwde. Zijn film À bout de souffle (Buiten adem) uit 1960 werd een mijlpaal. Godard brak met allerlei conventies door zich te laten beïnvloeden door de Amerikaanse gangsterfilms, door zijn ruwe montage en door met een laag budget te werken.

Filmkunst

Godard regisseerde tientallen speelfilms, korte films en documentaires. Zijn grootste successen boekt hij als beginnend regisseur in de jaren zestig. Hij werkte met sterren als Brigitte Bardot, Jane Fonda en Yves Montand. Hij was zes jaar lang getrouwd met Anna Karina, een actrice die in veel van zijn films speelde.

Nadat hij onder invloed van de studentenopstand in Parijs (1968) geïnteresseerd was geraakt in het maoïsme, kwam hij in de jaren zeventig met moeilijker toegankelijke politieke films. Godard richtte met zijn marxistisch-leninistische kameraden de filmgroep Dsiga Vertov op om meer politieke films te maken. Later werden zijn films meer autobiografisch en toegankelijker, maar hij is altijd blijven experimenteren. Een bekende uitspraak van hem luidt: „Een film moet een begin, een middenstuk en een eind hebben, maar niet per se in die volgorde.” Godards laatste film Le Livre d’image kwam uit in 2018.

Bedroefde reacties

De filmindustrie heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van Godard. Op sociale media herdenken meerdere acteurs, filmmakers en instellingen de regisseur.

Het British Film Institute noemt Godard „een grootheid uit de cinema die het boek met regels uit elkaar scheurde”. Het filmfestival van Cannes staat stil bij de prestaties van de regisseur en schrijft 21 films van hem te hebben vertoond.

Regisseur Edgar Wright vindt Godard een van de meest „iconische” filmmakers. Volgens hem heeft hij talloze collega’s in Hollywood geïnspireerd om „gewoon een camera op te pakken en te gaan filmen”. Acteur Antonio Banderas bedankt de regisseur voor het „verleggen van de grenzen”. Quentin Tarantino en Martin Scorsese roemen Godard en denken dat zijn invloed op de filmwereld moeilijk te overschatten is.

Ook de Franse president Emmanuel Macron zag in Godard een grote regisseur: „We verliezen een nationale schat, de visie van een genie.”