Nieuws/Entertainment
2125731725
Entertainment

OM: Incident Akwasi heeft geen juridische gevolgen

Akwasi in gesprek met EO-presentator Hans van der Steeg.

Akwasi in gesprek met EO-presentator Hans van der Steeg.

Het ’EO-incident’, waarbij Akwasi tijdens een interview wegliep en twee laptops meenam, heeft geen juridische gevolgen voor de rapper. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandagavond laten weten.

Akwasi in gesprek met EO-presentator Hans van der Steeg.

Akwasi in gesprek met EO-presentator Hans van der Steeg.

Een aantal maanden geleden werd een zaak wegens opruiing tegen Akwasi geseponeerd, op voorwaarde dat de rapper niet binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit zou begaan. Als dit wel zou gebeuren, dan zou hij zich alsnog voor zijn uitspraken op de Dam moeten verantwoorden. Hij stelde toen een zwarte piet op zijn gezicht te trappen als hij deze in november zou zien.

„De voorwaarden van het sepot zijn vooral van toepassing op het opruien waar hij toen voor had kunnen worden vervolgd”, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen het ANP. „Bovendien telt voor ons ook zwaar mee dat de EO geen aangifte heeft gedaan van het incident.”

Dat Akwasi twee laptops heeft meegenomen en daarnaast heeft gedreigd de inhoud van de laptops te wissen, is volgens justitie niet strafbaar. „Op basis van wat wij hebben gehoord, was het niet zijn bedoeling om de laptops te stelen”, legt een woordvoerder van het OM uit aan Het Parool. De teksten ’Je gaat het er nu afhalen, anders heb je een probleem met mij’ en ’Wil je déze kant op gaan?’, betitelt het OM eveneens als ’niet strafbaar’.

Omroep ZWART

Akwasi liep eind vorige maand boos weg bij een interview met het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. De zelfbenoemde woordkunstenaar dwong de makers om de gemaakte opnames te wissen en nam twee laptops mee. Akwasi was niet blij met vragen die de interviewer Hans van der Steeg stelde over zijn toespraak op de Dam.

De rapper heeft dit weekend wel laten weten zich na het EO-incident te beraden op zijn positie binnen Omroep ZWART, dat hij mede heeft opgericht.