Nieuws/Entertainment
2129784716
Entertainment

Australië wint eerste digitale Songfestival

Uncanny Valle

Uncanny Valle

Australië mag zich de allereerste winnaar noemen van het AI (artificiële intelligentie) Songfestival, georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie. Voor Nederland probeerde onder andere Willie Wartaal met systemen de ultieme songfestivalhit te produceren. Het team werd derde.

Uncanny Valle

Uncanny Valle

Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een livestream op YouTube. Australië heeft gewonnen met het nummer Beautiful The World van het team Uncanny Valley, dat net als de andere liedjes voor een groot deel werd gemaakt met kunstmatige intelligentie. Extra bijzonder aan het nummer is dat het team zijn machine trainde met audiosamples van Australische dieren als koala’s, kookaburra’s en Tasmaanse duivels.

In totaal deden er dertien teams uit Europa en Australië mee aan de eerste editie van het AI Songfestival.

De winnaar werd gekozen door het publiek, dat de afgelopen weken online kon stemmen, en een panel van AI-experts. Zij waren onder de indruk van de inzendingen. „We waren verbaasd over het brede scala aan innovatieve benaderingen van de teams om AI te gebruiken in hun creatieve proces. Elk AI Songfestivalnummer voelde op een verschillende manier heel persoonlijk aan, en dit weerspiegelt hoe de artistieke visie van elk team heeft bepaald hoe het met AI samenwerkt.”