Entertainment/Film
2146595090
Film

RECENSIE

’Farming’: Timide knul wordt zwarte skinhead

— Wat: drama

— Regie: Adewale

— Akunnuoye-Agabje

— Met: Damson Idris, Kate Beckinsale, Gugu

— Mbatha-Raw

Alaghi (Damson Idris) met zijn matenin ’Farming’.

Alaghi (Damson Idris) met zijn matenin ’Farming’.

RECENSIE - Zijn Nigeriaanse ouders denken hem een beter te leven te geven bij een Brits pleeggezin, maar niets blijkt minder waar voor de jonge Alaghi. In Farming wordt het knulletje zo verpest door zijn omgeving, dat hij begint te walgen van zijn eigen huidskleur. Een bende skinheads maakt dankbaar misbruik van die onzekerheid.

Alaghi (Damson Idris) met zijn matenin ’Farming’.

Alaghi (Damson Idris) met zijn matenin ’Farming’.

Adewale Akinnuoye-Agabje, als acteur onder meer bekend van de serie Lost, baseerde dit regiedebuut op zijn eigen jeugdervaringen in het Engeland van de jaren tachtig. We zien hoe Alaghi leert stelen van zijn pleegmoeder (Kate Beckinsale) en door zijn vader wordt gedwongen om pesters met hard geweld terug te pakken. In een poging om op school geliefd te worden, probeert het ventje zichzelf wit te schminken. Wat alleen maar tot meer pesterijen leidt.

Na ongeveer een half uur springt Farming vooruit in de tijd, om te tonen hoe Alaghi als tiener compleet uit de bocht vliegt. Een groep racisten weet hem zo diep te kwellen en vernederen, dat de jongen zich aansluit als schoothondje van de club. Nu Alaghi in de illusie leeft dat hij eindelijk ergens bijhoort, laat hij zich steeds meer gelden als gewelddadige neonazi.

Vooral hoofdrolspeler Damson Idris (Outside the wire) zorgt daarbij voor indringende momenten, met brandende tranen van wanhoop en woede. Farming sleurt kijkers wat dat betreft goed mee in de onmacht die bij racisme komt kijken. Jammer is wel dat de club skinheads nooit meer dan een groep karikaturale beesten wordt, en dat Akunnuoye-Agabje zijn film te snel en makkelijk afrondt. Farming voelt dus niet constant levensecht, maar deelt toch ook zeker rake klappen uit.

✭✭✭✩ (3,5 uit 5)

Farming is nu online te zien via Picl.