Nieuws/Entertainment
2156242
Entertainment

Roel Reiné haalt uit naar Gouden Kalveren-competitie

Regisseur Roel Reiné, die onder meer hitfilm Michiel de Ruyter maakte, haalt in een open brief hard uit naar de Dutch Academy for Film (DAFF). De zeshonderd regisseurs en andere makers die de Gouden Kalveren uitreiken zouden publieksfilms negeren, zo stelt Reiné in zijn boze epistel.

„Commerciële films zijn ook kunstobjecten, maar die worden volledig genegeerd”, schrijft Reiné in zijn brief. Er is in het verleden altijd al neergekeken op niet-artistieke films, aldus de regisseur. „Toen ik mijn Kalf-nominatie kreeg voor The Delivery zat er een boeroeper in het publiek, een beroemde collega-regisseur.” Het steek Reiné ook dat „producent Marc van Warmerdam in DWDD zei dat hij niet eens de moeite had genomen Michiel de Ruyter te bekijken voor de selectie van de Kalveren.”

Reiné, van wie volgende week het epos Redbad in première gaat, pleit ervoor dat er voortaan drie Kalveren worden uitgereikt: eentje voor de beste auteursfilm, eentje voor de beste kinderfilm en eentje voor de beste publieksfilm. „De uitreiking van de Kalveren moet weer een publieksspektakel worden”, stelt hij. „Ik ben bang dat de Nederlandse filmindustrie nu steeds dieper zakt en in de schaduw zal vallen van onze omringende landen.”

Veel kritiek

De DAFF laat in een reactie weten de brief te hebben ontvangen en Reiné te hebben uitgenodigd voor een gesprek.

De belangrijkste Gouden Kalveren werden in het verleden verdeeld door een jury, maar op deze methode was veel kritiek. Sinds een paar jaar stemmen de leden van de DAFF over de nominaties en de prijzen, net zoals dat in Hollywood met de Oscars gebeurt.

Toch is ook niet deze methode onomstreden. Producent Frans van Gestel, dankzij hits als Alles is Liefde en Zwartboek een van de belangrijkste filmmakers van Nederland, stapte vorige jaar uit de DAFF omdat zijn Publieke Werken geen van zijn tien nominaties verzilverde. Ook regisseur Dick Maas, met films als Flodder en Amsterdamned verantwoordelijk voor een paar van de grootste vaderlandse filmhits ooit, is geen lid van de club.