Nieuws/Entertainment
2163359
Entertainment

Cultuursector lanceert onafhankelijk meldpunt voor ongewenst gedrag

De Nederlandse cultuursector lanceert woensdag een nieuw onafhankelijk meldpunt voor ongewenst gedrag. De website Mores.online moet een centrale plek worden waar iedereen die werkzaam is in de podiumkunsten, film- en televisiesector misstanden aanhangig kan maken.

Het meldpunt wordt breed gedragen. Onder de dertig ondersteunende organisaties bevinden zich onder meer de vakbonden van acteurs, regisseurs, producenten en scenarioschrijvers, filminstituut Eye, alle grote Nederlandse filmfestivals en de koepelorganisaties van de Nederlandse schouwburgen en theaterproducenten.

Twee onafhankelijke vertrouwenspersonen gaan alle meldingen die bij Mores.online binnenkomen behandelen. Melden kan ook anoniem. Het is de bedoeling dat op elke klacht binnen een etmaal wordt gereageerd, maar het streven is al binnen een paar uur contact op te nemen met de melder. Daarna wordt bepaald wat er met de melding gebeurt. Als het om een ernstige melding gaat, kan een formele klacht worden neergelegd bij de organisaties of persoon om wie het gaat of kan aangifte bij de politie worden gedaan.

Angst

„Wij maken ons sterk voor een gezonde en veilige werkomgeving, waar voor iedereen een plek is om misstanden te kunnen melden met de zekerheid ook gehoord te worden zonder angst”, stelt directeur Yolande Melsert van Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten namens de dertig organisaties.

De website Mores.online is vanaf woensdagochtend online. Het initiatief is ontwikkeld nadat castingdirector Job Gosschalk van het machtige bureau Kemna Casting in november toegaf zich schuldig te hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie naar Gosschalk en Kemna Casting is nog niet afgerond.