Nieuws/Entertainment
2164983
Entertainment

Zwager koning Spanje meldt zich voor celstraf

Iñaki Urdangarin, een zwager van de Spaanse koning Felipe VI, is vanuit Genève in Palma de Mallorca aangekomen om woensdagmiddag van de Spaanse justitie te horen wanneer hij zich bij de gevangenis moet melden. Hij kreeg in hoger beroep vijf jaar en tien maanden cel wegens verduistering en belastingfraude.

De vijftigjarige man van prinses Cristina de Borbón y Grecia is schuldig bevonden aan grootschalig gesjoemel met de stichting Nóos. Die moest met geld van regionale overheden onder meer sportbeoefening bevorderen maar er verdwenen miljoenen euro's.

De voormalige handbalspeler Urdangarin kreeg in eerste instantie in 2017 een straf van zes jaar en drie maanden opgelegd. Cristina werd verdacht van medeplichtigheid maar is vrijgesproken.

In totaal zijn zeventien mensen in de strafzaak aangeklaagd. Een van de belangrijkste veroordeelden, Diego Torres Pérez, kreeg woensdag te horen dat hij zich binnen vijf dagen voor zijn celstraf bij de gevangenis moet melden. Torres Pérez gaf samen met Urdangarin leiding aan het later als louche ontmaskerde Instituut Nóos. Hij kreeg vijf jaar en acht maanden cel.