Nieuws/Entertainment
2178006
Entertainment

Redbads uitgenodigd voor première film Redbad

Iedereen die Redbad heet is op zaterdag 23 juni welkom in Leeuwarden op de wereldpremière van de gelijknamige film van regisseur Roel Reiné. Dat heeft producent Klaas de Jong vrijdag laten weten. Mannen die als eerste of tweede naam Redbad hebben, mogen zich melden bij productiehuis Farmhouse of via de website van de film.

„Mensen met deze naam zijn bijzonder en verdienen een ereplekje op het podium”, aldus De Jong. Volgens zijn informatie moeten er zeker tien Nederlanders met de naam Redbad zijn. „We hebben er in elk geval al twee gevonden: die hadden zich ook aangemeld als figurant voor de film.” De producent heeft een speciaal plan om de hedendaagse Redbads extra in het zonnetje te zetten tijdens de première.

De première vindt plaats in Leeuwarden als onderdeel van het programma rond de verkiezing van Leeuwarden als de Culturele Hoofdstad van Europa, maakte producent Farmhouse maandag bekend. De vertoning op zaterdagavond wordt bijgewoond door cast en crew van de film. Er zijn een paar duizend toeschouwers welkom op het Wilhelminaplein.

Geloof opdringen

Regisseur Roel Reiné, die de afgelopen tien jaar vooral in Hollywood werkte, draaide het historische epos dit najaar in Nederland, Duitsland en Denemarken. De film vertelt over de Friese held Radboud (Gijs Naber) die in de vroege middeleeuwen met hulp van de Vikingen strijd voerde tegen de christenen die hun geloof met harde hand opdrongen in de lage landen.

Andere hoofdrollen worden vertolkt door Lisa Smit, Egbert Jan Weeber, Loes Haverkort, Derek de Lint, Martijn Fischer en Aus Greidanus sr. De film is vanaf 28 juni in de Nederlandse bioscopen te zien.