Nieuws/Entertainment
2178171
Entertainment

Van BLØF naar Pearl Jam op afwisselende eerste dag Pinkpop

Eddie Vedder van Pearl Jam tijdens Pinkpop 2018.

Eddie Vedder van Pearl Jam tijdens Pinkpop 2018.

Pinkpoppers moeten tegenwoordig kunnen schakelen. Dit jaar meteen op de eerste festivaldag van de meezingpop van BLØF naar het softe Snow Patrol en uiteindelijk het gitaargeweld van Pearl Jam.

Eddie Vedder van Pearl Jam tijdens Pinkpop 2018.

Eddie Vedder van Pearl Jam tijdens Pinkpop 2018.

Die laatste was uiteraard de grote afsluiter van dag 1 van de vandaag begonnen 49e Pinkpop. De Amerikaanse grungerockers schreven geschiedenis toen frontman Eddie Vedder hier in 1992 van een camerakraan het publiek in sprong. Zo gek maakten de vijftigers het dit keer niet, maar ze gaven wel een ware muzikale masterclass.

Pearl Jam begon met een intense Corduroy. Subliem uitgevoerd, voer voor vooral gitaarfreaks. Leadgitarist Mike McCready zou zich nog veel vaker onderscheiden vrijdagavond, waaronder in het altijd beladen Even flow, dat zowel aan de groei en bloei van de grunge herinnert als die van deze band.

Geen twee optredens hetzelfde ook bij Pearl Jam, dat deze week al twee keer aantrad in de Amsterdamse Ziggo Dome. De dik twee uur durende show bevatte daarom de nodige nummers waar vooral de specifieke fans vrolijk van werden. De massa sloeg aan op het wat bekendere Jeremy en rockklassieker Black aan het eind.

Zo kwam een eind aan een vooral afwisselende eerste Pinkpop-dag. Een waarop Lil Kleine niet onverdienstelijke aftrapte op het grote podium. BLØF deed op dezelfde bühne daarna deels wat er van de Zeeuwen verwacht werd: meezingers spelen als Alles is liefde, Hier en natuurlijk Zoutelande. Maar het was nou niet bepaald het volle uur feest bij het voor deze gelegenheid net iets te serieus musicerende kwartet. Hebben ze weleens beter zien doen, helaas.

De laatste die vóór Pearl Jam het grootste podium te Landgraaf op ging was Snow Patrol. Het verhaal is bekend, liefst zeven jaar waren ze van de radar, vooral te wijten aan frontman Gary Lightbody’s excessieve drankgebruik. Terug van weggeweest op de plek waar ze ooit tot de afsluiters behoorden speelden ze echter niet direct de sterren van de hemel. Niet dat dit de meest explosieve groep ooit was, maar dit optreden miste niet alleen dynamiek en vaart, maar veelal ook de volle overtuiging.

Het ‘noordpodium’ heeft dit jaar de pakkende naam IBA Parkstad Stage gekregen. De Britse popzangeres Jess Glynne was de eerste die we hier zagen. Haar -of eigenlijk Clean Bandit’s- Rather be ging er heerlijk in in de middagzon. Ze kwam een hit of vier, vijf te kort om de aandacht het volle uur vast te houden, maar die blazers en dat gospelachtige achtergrondkoor van Glynne gaven Pinkpop vandaag een aangename dosis soul. Zoals The Offspring op die plek voor een portie punk zorgde en Blaudzun in Brightlands-tent het alternatieve peil verdienstelijk opkrikte.

Zaterdag dendert Pinkpop verder met optredens van onder meer Miss Montreal, Nothing But Thieves, The Script, Noel Gallagher’s High Flying Birds en het afsluitende Foo Fighters