Nieuws/Entertainment
2211728
Entertainment

BLØF verheugt zich op Zoutelande bij CAS

Het nummer Zoutelande van BLØF was net een oude diesel. Aarzelend werd het liedje over de Zeeuwse badplaats ontvangen om daarna langzaam uit te groeien tot een enorme hit. Uiteindelijk stond het nummer met de Belgische Geike Arnaert in 2018 tien weken op nummer 1 en werd het de grootste hit in de historie van de Zeeuwse band.

Voor de komende editie van Concert at Sea op de eigen Brouwersdam in Zeeland moest er iets speciaals gedaan worden met het nummer Zoutelande, zo was al snel duidelijk bij BLØF. Een gratis concert voor alle 1500 inwoners van de badplaats leek een wild en nauwelijks uitvoerbaar idee. Toch lukte het. Donderdag treedt BLØF samen met het Zeeuws Orkest op tijdens het thuisfeest. Vrijwel alle gratis kaarten zijn vergeven.

Voorman Paskal Jakobsen kijkt telkens uit naar het moment dat BLØF het nummer inzet. „We zetten het bewust achterin de setlijst om de spanning erin te houden. Er gaat echt een golf van plezier door het publiek als ze de eerste tonen horen. Zoutelande is een introvert liedje. Het is een implosie als iedereen het meezingt.”

Beuken met Sting

Elk jaar nodigt BLØF muzikale helden uit het buitenland uit voor Concert at Sea. Dit jaar wisten zij Sting en Alanis Morissette te strikken.

Die Engelse „distinguished gentleman” zoals Jakobsen het zelf noemt, past die wel bij het vrolijke Concert at Sea? „Sting heeft twee gezichten. Hij heeft dat ingetogen, dat onderkoelde, maar ook dat beuken met The Police. Dat past juist heel goed bij CAS. We hebben goed gekeken naar andere vergelijkbare optredens. Volgens mij komt Sting niet met een luit en een bard”, grapt Jakobsen.

Brok nostalgie

De Canadese zangeres Alanis Morissette, bekend van Ironic, stond al heel lang op het lijstje van BLØF. „Haar optreden wordt een brok nostalgie. Iedereen kent de liedjes van haar album Jagged Little Pill. Elk jaar vragen wij aan bezoekers van Concert at Sea wie ze graag willen zien. Morissette staat er altijd op.”

Voor de Zeeuwse band is Concert at Sea het jaarlijkse moment van reflectie vindt Jakobsen. „Veel meer dan oud & nieuw blikken we terug op ons jaar, op het festivalseizoen.” Voor de bezoekers is Concert at Sea vooral een een blik instantgeluk dat wordt opengetrokken. „Iedereen voelt zich hier op de Brouwersdam gelukkig. Als je op het podium staat, zie je al die stralende gezichten. Samen die sfeer hier op het strand en aan zee beleven. Dat is zo uitzonderlijk. Zeker als het zonnetje schijnt, maar als het regent wordt dat ook heel snel geaccepteerd door het publiek.”

Concert at SEA op de Brouwersdam in Zeeland is één van de grootste festivals van Nederland met 40.000 bezoekers op vrijdag en zaterdag. Het is tevens het paradepaardje van de band BLØF, die het festival in 2018 voor de dertiende keer organiseert.