Nieuws/Entertainment
2227171
Entertainment

Joe Jackson (89) overleden

Joe Jackson

Joe Jackson

De vader van Michael Jackson is overleden op 89-jarige leeftijd in Los Angeles. Dat meldt TMZ.

Joe Jackson

Joe Jackson

Joe Jackson is dinsdagnacht om half vier in het ziekenhuis in Los Angeles gestorven. Zijn vrouw Katherine zat naast zijn bed, evenals enkele van zijn kinderen en kleinkinderen, die gisteren al gekomen waren om bij het ziekenhuisbed van de familiepatriarch te waken.

Het was de bedoeling dat de Jackson-patriarch de laatste dagen van zijn leven thuis in Las Vegas zou zijn, maar dat is niet gelukt. Joe Jackson kampte al een tijd met een ongeneeslijke vorm van kanker en lag vanaf juni in het ziekenhuis. Het was toen duidelijk dat hij terminaal was. De laatste twee weken ging het snel bergafwaarts. Joe zou zijn familie eerder hebben verboden hem te bezoeken in het ziekenhuis, omdat hij niet wilde dat zij hem in zo’n fragiele staat zouden zien.

Problemen

De beroemde vader had eerder verschillende gezondheidsproblemen overwonnen. In 2015 kreeg hij tot drie keer toe aan hartaanval en een beroerte. Hij kreeg toen een pacemaker. Een jaar later belandde hij in een ziekenhuis met hoge koorts, maar krabbelde toch weer op en werd later al feestend gespot in Vegas. In juni werd Joe opnieuw opgenomen en werd de diagnose kanker gesteld.

Joe Jackson is wellicht één van de meest succesvolle ouders in de geschiedenis van de muziek als het gaat om het managen van zijn kinderen. Met wat hulp van Diana Ross bracht hij de carrières van eerst The Jackson 5 - Jackie, Tito, Jermaine, Marlon en Michael - en later die van Michael en Janet als solo-artiesten aan de gang.

Toch waren er ook beschuldigingen aan het adres van de vader van tien; zijn kinderen La Toya en Michael verweten hem fysieke mishandeling en hij zou zijn dochter Rebbie seksueel hebben misbruikt. In 1979 ontsloeg Michael hem als manager, omdat hij meer zeggenschap wilde over zijn carrière. Later volgenden zijn broers zijn voorbeeld. Zelf beweerde Joe altijd dat zijn methoden zijn kinderen juist succesvol maakten en hen uit de gevangenis hielden.

Bokser

Zelf begon de in 1928 geboren Joe als bokser. Later werkte hij als kraanmachinist bij een staalfabriek. Pas later sloeg hij de muzikale richting in. In zijn latere leven ging hij vreemd en verwekte een buitenechtelijke dochter. Zijn vrouw Katherine vroeg twee keer echtscheiding aan, maar omdat Joe hun huis niet wilde verlaten, zag ze er toch maar van af.

Grote tegenslag kreeg de familie in 2009 te verwerken toen the King of Pop Michael Jackson overleed. In zijn testament wees hij moeder Katherine aan als voogd over zijn drie kinderen. Joe bleef met lege handen achter.