Nieuws/Entertainment
2239929
Entertainment

Tachtigduizend technofans verzameld in Spaarnwoude

Awakenings Festival wereldwijde hoogmis

Techno-dj Carl Cox

Techno-dj Carl Cox

Voor de achttiende keer is zojuist in de Houtrakpolder het Awakenings Festival van start gegaan. In de loop van de jaren heeft dit zich ontwikkeld van een kleinschalig feestje voor zo’n tienduizend fans tot ’s werelds meest iconische technofestijn.

Techno-dj Carl Cox

Techno-dj Carl Cox

Verdeeld over twee dagen komen er in Spaarnwoude dit weekeinde tachtigduizend technofans van over de hele wereld samen. Zij komen voor optredens van grote artiesten zoals Carl Cox, Adam Beyer en Jeff Mills.

Het festival start echter met lokale namen. Van deze groep is vooral het optreden dat Dimitri en Remy samen verzorgen noemenswaardig. De twee kennen elkaar sinds de begintijd van de house toen ze allebei als dj aan de Roxy -de legendarische nachtclub in Amsterdam die in 1999 afbrandde– verbonden waren. In al die jaren kwam het nog nooit van een gezamenlijk optreden. Tot Awakenings in april vorig jaar het 20-jarig bestaan vierde en de twee veteranen voor het eerst zij aan zij stonden. Dit jaar doen ze dit nog eens.

Underground

Techno is een stroming binnen de dance die jarenlang als underground werd bestempeld. Die tijd lijkt voorbij. Op de grootste festivals ter wereld hebben de toppers uit deze niche inmiddels een plek veroverd op het hoofdpodium en wie de radio aanzet, loopt tegenwoordig de kans om ook overdag onversneden techno te horen.

Desondanks is het een muzieksoort die wat luistervaardigheden van haar publiek vraagt. Het is snel, repetitief en zwaar. Vandaar dat veel bezoekers die voor de eerste keer een dancefeest of -festival bezoeken de technotent vaak links laten liggen. Wie eenmaal liefhebber is, is dit ook helemaal. Zo heeft techno, in de slipstream van populairdere dancestromingen, uit kunnen groeien tot een belangrijk fenomeen. Het Awakenings Festival is de jaarlijkse wereldwijde hoogmis hiervan.

Vandaag staan naast het eerder genoemde drietal ook optredens van bijvoorbeeld Len Faki, Ame en Maceo Plex op het programma. De Telegraaf is er het hele weekend bij en doet verslag.