Nieuws/Entertainment
2240494
Entertainment

Op Awakenings echoot het hete verleden na

Op de eerste editie van Awakenings Festival was het niet een van de dj's die een hoofdrol opeiste, maar de zon. Wanneer op zaterdagmiddag het kwik in Halfweg temperaturen diep in de twintig laat zien, echoot die eerste editie na.

Op de overeenkomstige weersomstandigheden na verschillen de editie van 2001 en die van 2018 echter als dag en nacht. Dat eerste festival had een charmante houtje-touwtje aanpak. Anno 2018 is Awakenings het meest professionele technofestival ter wereld en kent het één van de hoogste productie standaarden van Nederland.

Ook de muziek is in die tijd veranderd. Awakenings is nog steeds helemaal techno, alleen is techno inmiddels een stuk vriendelijker. Kenmerkend voor het nieuwe gezicht van deze dancestroming is het optreden dat Henrik Schwarz en KiNK samen verzorgen. De liveset die zij spelen is warm, funky en sexy.

Voor de klassieke techno die hard, snel en zwaar is, moet je op Awakenings in de tenten zijn. Hoe populair deze muziek is, blijkt wel uit het feit dat ondanks de verzengende hitte er in iedere tent duizenden ravers schouder aan schouder zich de benen uit het lijf dansen. In de opmars naar een groter publiek heeft Awakenings altijd een scherp oog gehouden op dat echte technogevoel.

Zaterdag treden er in totaal 66 acts op. Op zondag zijn dat er 59, maar dat betekent niet dat de zondageditie een uitgeklede versie is. Sinds Awakenings in 2013 een tweede dag kreeg is deze uitgegroeid tot een volwaardige festivaldag. Dit jaar treden dan onder (heel veel) meer Marcel Dettmann & Ben Klock, Sam Paganini en Agoria op. En zijn er net zoveel bezoekers als zaterdag, namelijk 40.000.

De Telegraaf is er het hele weekend bij en doet verslag.