Nieuws/Entertainment
2244033
Entertainment

Janine Abbring: ’Beetje buikpijn’ van een Zomergast

Janine Abbring

Janine Abbring

Janine Abbring, die vanaf vandaag haar gesprekspartners in Zomergasten bekendmaakt, heeft ook dit jaar geen gebruik gemaakt van haar veto. Presentatoren van de VPRO-klassieker mogen de door de redactie voorgedragen interviewkandidaten weigeren.

Janine Abbring

Janine Abbring

„Onder de gasten is wel iemand waar ik heel erg tegenop zie”, verklapt ze. „Eigenlijk vind ik dat alleen maar leuk, omdat ik vorig jaar heb geleerd dat het niet per se goed is als ik me erg verwant voel met iemand. Ja, je kunt stellen dat er dit seizoen een Zomergast is waar ik echt een beetje buikpijn van krijg.”

Abbring werd in tegenstelling tot sommige voorgangers niet zes weken lang de boksbal van vakantievierend Nederland. Haar interviewstijl werd door velen als verfrissend ervaren. Voor haar gesprek met wijlen burgemeester Eberhard van der Laan ontving ze zelfs de Sonja Barend Award voor beste tv-interview. „Ik voel me nu als een popartiest die zijn eerste plaat heeft uitgebracht en van wie alle recensenten denken: nu dat tweede album maar eens zien.”

Ze was op voorhand allesbehalve gerust op een goede afloop. „Ik had voor de week na Zomergasten meteen een yogacursus op een afgelegen berg geboekt, ergens met slecht internetbereik. En tegen mijn vrienden zei ik: jongens, als het niet goed gaat, spaar me dan niet. Dan moet je er meteen heel harde grappen over maken tegen me.” Dat bleek niet nodig.

„Na de laatste aflevering gingen de twee toenmalige hoofdredacteuren van de VPRO op de knieën met een grote bos rozen om mij een aanzoek te doen voor het volgende jaar”, vertelt Abbring die dat gebaar zeer kon waarderen. „Ze hebben sowieso erg hun nek uitgestoken door mij dit te laten doen, een relatief onervaren iemand.”

Zomergasten begint 29 juli.