Nieuws/Entertainment
225270898
Entertainment

Sipke Jan overspoeld met reacties na emotioneel betoog First Date

Sipke Jan Bousema

Sipke Jan Bousema

Presentator Sipke Jan Bousema is maandag „overspoeld” met reacties over zijn emotionele betoog over het feit dat Friesland als enige provincie van Nederland geen regenboogvlag heft. Hij kreeg „zeker meer dan honderd” berichtjes via sociale media en e-mails van mensen die zich in zijn verhaal herkenden. Het ging niet alleen om lhbti-jongeren uit Friesland, maar ook om ouders die met hun bericht hun homoseksuele kinderen wilden steunen.

Sipke Jan Bousema

Sipke Jan Bousema

„Ik snap de Friese mentaliteit als geen ander en weet dat we alles het liefste op onze manier doen”, stelt Bousema. „Maar de politici die een paar jaar geleden tegen het heffen van de regenboogvlag stemden, hebben geen idee wat voor signaal ze daarmee afgeven aan lhbti’s. Ze snappen niet wat de impact van de vlag is als symbool voor onze gemeenschap en snappen dus ook niet dat het tegen stemmen als een enorme afkeuring voelt.”

Bousema haalt onder meer een berichtje aan van een lesbisch meisje dat na haar middelbare schooltijd weggegaan is uit Friesland en er niet meer terug wil keren omdat ze zich niet welkom voelt in haar eigen provincie.

Meer zelfmoorden

Alle andere Nederlandse provincies namen wel een motie aan om op bijzondere dagen de regenboogvlag op het provinciehuis te heffen. „Veel mensen hebben niet door hoe hard het nog nodig is om dat soort publiekelijke steunbetuigingen te krijgen”, beklemtoont de presentator. „Homo wordt steeds vaker als scheldwoord gebruikt. Het aantal zelfmoorden onder lhbti-jongeren is hoger dan onder niet-lhbti’s. In de noordelijke provincies werden 129 aangiften gedaan van homodiscriminatie.”

De provincie Friesland liet maandag in een reactie weten dat de Friese vlag „inclusief genoeg is en staat voor alle inwoners van Friesland, ook de lhbti.”