Nieuws/Entertainment
2260545
Entertainment

Jaren wachten op wasbeergevecht Incredibles

Incredibles 2-regisseur Brad Bird heeft er veertien jaar op moeten wachten, maar eindelijk draait het wasbeergevecht dat hij al die tijd aan zijn kijkers wilde laten zien in de bioscoop. Hij bedacht de scène voor de eerste film uit 2004, maar kon de strijd tussen baby Jack-Jack en het dier destijds niet kwijt.

„Het was toen de bedoeling daarmee uit te pakken als een andere verhaallijn dreigde in te kakken”, vertelt de regisseur aan BuzzE. „Maar we hadden het luxeprobleem dat dat nooit gebeurde, en dus moesten we het idee laten schieten. Maar ik heb altijd geweten dat als we een sequel zouden maken, we die wasbeer zeker van de plank zouden halen.”

Alhoewel een vervolgfilm op de animatie veertien jaar op zich liet wachten, had Bird de verhaallijn voor een tweede Incredibles altijd al voor ogen. „Ik wist dat we nog de superkrachten van Jack-Jack hadden om mee uit te pakken”, zegt hij over het jongste lid van het superheldengezin Parr, waarvan de rest niet weet dat ook de baby speciale gaven heeft. „En ik wilde altijd al iets doen waarbij we de traditionele rollen omdraaide.”

Feminisme

In Incredibles 2 is het dan ook niet vader Bob, maar moeder Helen die een geheime superheldenmissie onderneemt, terwijl pa thuis op de drie kinderen past. Feminisme wil de regisseur dat niet noemen. „Het gaat mij er meer om een gezin te laten zien, de rol die ouders hebben en wat daarbij komt kijken. Dat is iets universeels en zal mensen over honderd jaar nog steeds aanspreken. We spelen ook met het idee van een held; wie is de echte superheld, iemand die door de stad trekt in een pak, of degene die tot laat opblijft om zijn kind te helpen met huiswerk?”

Incredibles 2 is een grote hit in de Nederlandse bioscopen. De digitale animatiefilm van studio Pixar staat al anderhalve week bovenaan de lijst met best bezochte bioscooptitels. In totaal trok Incredibles 2 al bijna 200.000 bezoekers, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse theaters.