Nieuws/Entertainment
2266543
Entertainment

’NPO moet bezuinigingen stopzetten’

Journalistenvakbond NVJ wil dat de NPO de bezuinigingen op diverse grote journalistieke programma’s per direct on hold zet. De organisatie wil op korte termijn in gesprek met de directie van de Publieke Omroep, die momenteel druk bezig is om keuzes te maken om de kortingen op de budgetten vorm te geven.

Veel hoogwaardige journalistieke programma’s lijken te sneuvelen. Brandpunt+, dat onlangs grote veranderingen doorvoerde om aan de NPO-criteria te voldoen, wordt na een half jaar geofferd. Het budget van veelgeprezen onderzoeksprogramma’s als Andere Tijden, Focus, Tegenlicht en Zembla wordt flink gekort. En EenVandaag moet, als de plannen doorgaan, wijken voor een nieuwe jongerensoap.

De NPO verdedigt zich met het argument dat er nog geen definitieve keuzes zijn gemaakt. Maar de NVJ heeft geen vertrouwen in de plannen die nu naar buiten komen. De journalistenbond vindt het onbegrijpelijk dat de NPO er voor kiest om te bezuinigen op programma’s die uitblinken in publieke waarde.

De NVJ stoort zich ook aan het feit dat NPO zijn invloed op de inhoud van de journalistieke programma’s lijkt te vergroten. De journalistenvakbond heeft de wensen in een open brief aan de NPO geformuleerd.