Nieuws/Entertainment
2268584
Entertainment

Acteurs veroordelen Turkse boycot van Britse LHBT-film

Bill Nighy

Bill Nighy

De cast en crew van de veel bekroonde Britse LHBT-film Pride hebben een open brief geschreven, waarin zij de boycot van de film door de Turkse autoriteiten zwaar veroordelen. Dat melden Britse media.

Bill Nighy

Bill Nighy

Het protest is getekend door alle hoofdrolspelers, onder wie gelauwerde acteurs als Bill Nighy, Dominic West en Imelda Staunton. Ook de LHBT-activisten over wie de film vertelt, hebben zich aangesloten bij de boze brief.

De Turkse regering verbood vorige week een vertoning van de film uit 2014 tijdens een bijeenkomst van een LHBT-organisatie in Ankara. Volgens de Turkse overheid zou de film aanzetten tot „haat en tweespalt.”

Solidariteit

Pride is het waargebeurde verhaal over een groep Britse gay-activisten die de mijnwerkers steunden tijdens hun stakingen, begin jaren tachtig. Zij verklaarden zich solidair met de arbeiders, die ook vochten voor gelijke rechten. Later steunden de mijnwerkers de homo’s toen deze vochten voor wettelijke gelijke rechten.

„We zijn boos en verward over de Turkse boycot van deze film en de groeiende repressie van de LHBT-gemeenschap in het land”, stellen de acteurs. Zij memoreren ook de Gay Pride die vorige week in Turkije met harde hand werd opgebroken door de politie. „Dat de Turkse overheid meent een film die solidariteit en gemeenschapszin predikt te moeten verbieden, zegt heel veel over het huidige politieke klimaat in Turkije.”

Pride beleefde zijn première in 2014 tijdens het festival van Cannes. Ook in Nederland was de veelgeprezen film een bescheiden arthousehit.