Nieuws/Entertainment
2285223
Entertainment

IFFR steunt hongerende regisseur Oleg Sentsov

Het International Film Festival Rotterdam biedt deze week de film Gaamer van de Oekraïense regisseur Oleg Sentsov aan op het digitale streamingplatform IFFR Unleashed. De opbrengsten van de bezichtigingen van de film, die Sentsov in 2012 in Rotterdam presenteerde, worden geschonken aan de vrienden en familie van de filmer die de financiering van zijn proceskosten regelen.

Sentsov is inmiddels bijna zestig dagen in hongerstaking. Hij doet dit onder meer uit protest over zijn behandeling door de Russische overheid. De filmer werd in 2014 gearresteerd nadat hij kritiek had geuit op de annexatie van de Krim. De Russische overheid klaagde hem aan voor terrorisme en veroordeelde hem tot twintig jaar cel. Hij zit vast in een strafkolonie in Siberië.

De Europese Unie, vrijwel alle mensenrechtenorganisaties en honderden internationale collega’s van Sentsov hebben er bij de Russische president Poetin op aangedrongen om Sentsov vrij te laten. De European Film Academy liet eerder deze week weten dat het zeer slecht gaat met de gezondheid van de filmer.

Zijn advocaat liet vorige week weten dat de regisseur meer dan 15 kilo is afgevallen en dat hij erg zwak is. De Russische overheid heeft laten weten dat het vergrijp waarvoor Sentsov is veroordeeld te ernstig is om clementie te overwegen.