Nieuws/Entertainment
2291932
Entertainment

André Rieu wil 'nazi-lied' bij gemeentes inwijden

Een voorstel van André Rieu om het Duitse strijdlied Alte Kameraden voor elke gemeenteraadsvergadering af te spelen, heeft tot veel verzet geleid. Het nummer werd onder andere in concentratiekamp Neuengamme gespeeld als er gevangenen werden opgehangen.

Voorzitter Martine Letterie van de stichting Vriendenkring Neugengamme is erg geschrokken van het idee van Rieu. „Het was voortdurend te horen. Het is voor oud-gevangenen, maar ook voor hun nabestaanden, pijnlijk om het lied te horen.”

Letterie denkt niet dat de wereldberoemde violist kwaad in de zin had toen hij het idee opperde tijdens het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. „Ik denk dat het onwetendheid is. Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied.”

Rieu speelt het lied zelf al jaren tijdens zijn concerten. Volgens hem werkt muziek als een ’knuffelhormoon’ en gaan mensen tijdens een concert van elkaar houden. En dus leek het hem een goed idee om bij aanvang van elke gemeenteraadsvergadering het nummer te laten horen. GroenLinks-fractievoorszitter Karin Rienstra uit de gemeente Huizen vond het een goed plan, maar het college heeft laten weten daar niet in mee te willen gaan.

De zoon van de violist, Pierre Rieu, heeft aan het AD laten weten dat zijn vader niet op de hoogte was van de geschiedenis van het nummer. „Maar het is allerminst een reden om het nu nooit meer te spelen. Dan kun je heel veel muziek bekritiseren en kunnen we ook het Duitse volkslied nooit meer spelen. (...) De componist heeft het nooit bedoeld als nazi-lied. Alte Kameraden is bedoeld als mooie muziek. Het is nooit bedoeld om mensen te kwetsen.”