Nieuws/Entertainment
2299035
Entertainment

Onder meer The Roots, Maxwell en Emeli Sandé op programma dag #1

North Sea Jazz avontuurlijk van start

The Roots

The Roots

Geen nachtconcerten, geen verrassingsoptredens van Prince of sterren van het kaliber Stevie Wonder dit jaar op North Sea Jazz. De deuren van Ahoy zwaaien vanmiddag open voor de 43e editie en het belooft op voorhand een avontuurlijke te worden.

The Roots

The Roots

Dat begint al meteen vandaag, met een programma dat zonder meer gevarieerd te noemen is. Neem alleen al de live hiphop van The Roots (met vrienden) als grote afsluiter in de Nile, de soulpop van Emeli Sandé in het voorprogramma en de zwoele, glijerige R&B van Maxwell als toetje in de Maas.

Met dertien podia plus een terras waar quizzen, clinics en een nieuwe, dagelijkse talkshow plaatsvinden, puilt het programma uiteraard vooral uit van de namen. Heel veel échte jazz daarbij, vandaag van onder meer de eigenzinnige zanger Kurt Elling met zijn quintet en meestertrompettist Roy Hargrove met een kwartet in de chique zitzaal Amazon. Marcus Miller treedt met zijn fusionfunk aan in de grote Nile-zaal, terwijl in de Maas al om 17.30 uur het jongehonderige Snarky Puppy de bühne op gaat met ons eigen Metropole Orkest. Diens bassist Michael League is dit jaar de zogenaamde Artist in Residence en zal alle dagen optreden.

Liefhebbers van de iets minder jazzy muziek kunnen behalve bij eerder genoemd trio terecht bij onder meer bluesgitarist en zanger Gary Clark jr. Ook is er een mooie plek gereserveerd voor The O’Jays, de soulgroep die al een halve eeuw meedraait en zelfs stadions vulde, maar nu pas debuteert in ons land.

De laatste sterk aan jazz verwante muzieksoort die een vaste plek verdiend heeft op North Sea Jazz is wat op hoop wereldmuziek kan. Zoals het Turks-Nederlandse Altin Gün, funky psychedelica met een flinke dosis traditioneel Turkse invloeden en instrumenten. Heupwiegers beginnen het best bij Ibeyi in de Darling, ofwel de tweelingzussen Lisa-Kiande en Naomi Díaz, die de Afro-Cubaanse ritmes naar elektronica vertaald hebben. Het toetje voor wie wil dansen moet de New Yorkse salsakoning Willie Colón in de Hudson worden, een gegarandeerd feest.

De Telegraaf doet het hele weekeinde verslag van North Sea Jazz.